Brazilia. Muzeul Naţional din Rio de Janeiro caută fonduri pentru reconstrucţie în Europa

Directorul Muzeului Naţional din Rio de Janeiro, devastat în luna septembrie de un incendiu, a antamat marţi o călătorie de două săptămâni în Germania şi Franţa pentru a căuta susţinerea financiară şi instituţională de care nu beneficiază în Brazilia, potrivit AFP.

'Obiectivul este de a arăta altor ţări eforturile noastre de reconstrucţie şi de a explica modalitatea prin care instituţii din alte ţări pot contribui', a precizat telefonic pentru AFP directorul Alexander Kellner, înainte de a se îmbarca în avionul care urma să-l transporte de la Rio la Berlin. Pe lângă reconstrucţia Palatului imperial datând din secolul al XIX-lea, care adăpostea cel mai mare muzeu de istorie naturală din America Latină, instituţia are nevoie de fonduri de urgenţă pentru a garanta salvarea exponatelor scoase de sub dărâmături. 'Această tragedie depăşeşte graniţele noastre.

Nu doar Brazilia a avut de suferit. Incendiul a afectat colecţii provenite din alte ţări', a subliniat directorul. Pe 7 mai, 27 dintre cele 200 de opere recuperate din colecţia egipteană a muzeului au fost prezentate presei. 'Brazilia are obligaţia morală de a reconstrui acest muzeu faţă de toate ţările din care proveneau exponatele colecţiilor noastre', a declarat Kellner. Cu ocazia călătoriei sale la Berlin, Frankfurt şi Paris, directorul are preconizate întâlniri cu reprezentanţi ai guvernelor german şi francez, precum şi cu cei ai unor muzee din cele două ţări, scrie AGERPRES.

Germania a contribuit deja cu fonduri de 180.000 de euro, iar directorul speră să poată anunţa, în zilele care urmează, o nouă finanţare întrucât autorităţile de la Berlin s-au angajat pentru o sumă maximă de 1 milion de euro. 'Sper sincer că Franţa va contribui de asemenea', a afirmat acesta. 'În plus faţă de susţinerea financiară, dorim să obţinem promisiuni de la alte instituţii în ceea ce priveşte donaţii ale unor piese din colecţiile acestora pentru vremea când muzeul nostru va fi reconstruit', a explicat Kellner. 'Acest lucru va folosi pentru a arăta guvernului nostru interesul pe care reconstrucţia muzeului îl suscită în afara graniţelor.

Pentru a câştiga aceste donaţii, va trebui ca reconstrucţia să fie realizată după cele mai stricte norme de securitate', a adăugat directorul, care urmează să susţină o conferinţă la sediul UNESCO din Paris la începutul lunii iunie. Autorităţile publice au fost criticate după tragedia din septembrie întrucât clădirea nu beneficiase de lucrări de întreţinere necesare pentru prevenirea incendiilor. Nu am primit încă un semnal clar din partea guvernului Bolsonaro (în exerciţiu din luna ianuarie) în ceea ce priveşte reconstrucţia Muzeului naţional', a spus acesta cu regret. La Paris, Kellner intenţionează să viziteze catedrala Notre-Dame, devastată la rândul său de un grav incendiu în luna aprilie, pentru a vedea cum se organizează reconstrucţia şi pentru a-şi manifesta solidaritatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel