Brazilia: Manifestaţii naţionale împotriva reducerilor bugetare pentru educaţie

Cadre didactice şi studenţi din sute de universităţi şi colegii din Brazilia au început să manifesteze miercuri pentru ''apărarea educaţiei'', după anunţul privind reduceri bugetare importante în bugetele universităţilor federale de către guvernul lui Jair Bolsonaro, relatează AFP.

Cursurile au fost suspendate în aceste instituţii, în cadrul unei mişcări naţionale care afecta în cursul dimineţii, potrivit media, 17 din cele 27 de state ale Braziliei şi îndeosebi mari metropole ale ţării, precum Sao Paulo, Brasilia, Rio de Janeiro sau Belo Horizonte. Manifestaţiile cele mai importante sunt prevăzute pentru sfârşitul zilei. În capitala ţării, Brasilia, trupele federale au fost desfăşurate în faţa Ministerului Educaţiei în eventualitatea unor tulburări.

Anunţul recent privind îngheţarea a 30 % din subvenţiile pentru universităţi federale de către noul ministru al educaţiei, Abraham Weintraub, un tehnocrat, a încins un sector considerat deja ca sinistrat din cauza lipsei de mijloace financiare. Rectorii protestează şi ei, explicând că aceste tăieri bugetare vor compromite funcţionarea chiar a universităţilor federale, care sunt ameninţate cu paralizarea activităţii.

Apoi, sistarea brutală a acordării de burse pentru masterat şi doctorat în ştiinţe săptămâna trecută a pus gaz pe foc. Elevii din ciclul secundar, studenţii de la universităţi, cercetătorii, cadrele didactice şi alţi angajaţi din educaţie vor coborî în stradă în toate statele din Brazilia pentru a protesta faţă de tăierile cu 30 % din bugetele instituţiilor federale, a anunţat Uniunea Naţională a Studenţilor (UNE), unul dintre principalele sindicate ale studenţilor din Brazilia. Pornită din instituţii de învăţământ federale, mişcarea a cuprins instituţiile private, precum Universitatea Pontificală din Rio de Janeiro (PUC-Rio), care a votat în adunarea generală săptămâna trecută încetarea activităţilor sale şi participarea cadrelor didactice şi a studenţilor la manifestaţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel