Brățările care avertizează coliziunile iminente, testate cu succes de persoanele nevăzătoare

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Brățările care avertizează coliziunile iminente au fost testate cu succes de persoanele nevăzătoare.

Brățările cu vibrații ar putea ajuta persoanele cu dificultăți de vedere să nu se mai lovească de obstacole când ies în lume, arată un studiu. Conform The Guardian, persoanele nevăzătoare sau cele parțial nevăzătoare se ajută de bastoane sau câini de ghidaj, printre alte metode, pentru a se feri de accidentări atunci când merg de unele singure.

Acum, cercetătorii americani au dezvoltat un ajutor tehnologic: o cameră video mică montată pe piept legată la o unitate de procesare care include un algoritm care „citește” mediul înconjurător și brățări cu vibrații. Când sistemul detectează un pericol de care utilizatorul este gata să se lovească, brățara corespunzătoare părții de care se află obstacolul vibrează. Dacă obstacolul se află în fața persoanei care utilizează sistemul, ambele brățări vibrează.

Nu se caută înlocuirea celorlalte metode de ghidare

Cercetătorii au spus că dispozitivul creat nu este conceput pentru înlocuirea bastoanelor sau câinilor-ghid, ci pentru a oferi beneficii adiționale cum ar fi evitarea unor obstacole care nu sunt neapărat la nivel cu solul. Oamenii de știință și-au publicat studiul în jurnalul Jama Opthamology, după ce au analizat 368 de ore de înregistrări de la 31 de persoane nevăzătoare sau parțial nevăzătoare.

După o perioadă de învățare, fiecare participant a folosit sistemul pentru aproximativ patru săptămâni, în conjuncție cu bastonul sau câinele-ghid din dotare. În tot acest timp, sistemul s-a activat și dezactivat fără să anunțe în prealabil pentru a măsura cu adevărat beneficiile sale.

Studiul este binevenit

Cercetătorii au analizat datele pentru a vedea care era rata cu care persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare se împiedicau fără vibrațiile brățărilor comparativ cu randamentul activării tehnologiei. Chiar și așa, autorii au spus că există câteva limitări ale cercetării, inclusiv posibila nedetectare a tuturor pericolelor.

Expertul Robin Spinks, care nu a participat la studiu, a spus că lucrarea este una binevenită, notând că în contrast cu celelalte sisteme disponibile, brățările avertizează doar dacă există un risc de coliziune. „Tehnologia inteligentă care se poate purta oferă un potențial enorm pentru persoanele nevăzătoare sau parțial nevăzătoare pentru a se plimba independent și, bineînțeles, evitarea obstacolelor și coliziunilor este o parte importantă din acest lucru”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel