Braşov: Michael Weiss şi studenţii-eroi de la Honterus din bătălia de la Feldioara - comemoraţi prin mai multe acţiuni

Bătălia de la Feldioara din 1612, în care au murit câteva sute de braşoveni, printre care şi studenţi ai Gimnaziului Academic "Johannes Honterus", va fi comemorată, în organizarea FDGR Braşov, miercuri, prin mai multe acţiuni care au loc în municipiul Braşov şi în localitatea unde s-au desfăşurat, în urmă cu patru secole, evenimentele.

Elevii de azi ai Colegiului Naţional "Johannes Honterus" îi vor comemora, miercuri la prânz, în Aula unităţii de învăţământ, pe eroii din evenimentele din 16 octombrie 1612, braşoveni care s-au ridicat, alături de judele Braşovului, Michael Weiss, împotriva principelui Transilvaniei, Gabriel Bathori, relatează Agerpres.

La Feldioara, de la ora 12,30, vor fi depuse coroane la monumentul ridicat pentru cinstirea celor căzuţi pe front, acţiune la care vor participa reprezentanţii FDGR şi ai primăriei localităţii.

Un alt eveniment, care se va desfăşura între orele 12,00 şi 16,00, este dedicat informării cetăţenilor despre Michael Weiss şi se va desfăşura pe strada care îi poartă numele în prezent, în municipiul Braşov. El a fost un istoric şi politician sas, ales jude al Braşovului în 1612, care s-a ridicat împotriva principelui maghiar Gabriel Bathori când acesta a vrut să elimine privilegiile oraşelor săseşti. De altfel, Weiss şi-a pierdut viaţa la Feldioara, alături de alţi 300 de oşteni din Ţara Bârsei şi câteva zeci de studenţi de la Gimnaziul Academic "Honterus".

"Este foarte important să spunem că aceşti elevi au avut curajul să lupte alături de primarul de atunci al Braşovului, indiferent că au fost 39 sau 22 (referire la faptul că, în documentele istorice numărul acestora este fie 39, fie 22 n.r.). Noi trebuie să îi cinstim şi este foarte importantă această activitate pentru noi", a declarat directorul Colegiului "Honterus", profesorul Radu Chivărean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel