Braşov: 17.000 de persoane cu dizabilităţi. Câte au loc de muncă

Peste 17.000 de adulţi cu dizabilităţi, cu diverse forme de handicap, se află în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, dintre aceştia doar aproximativ 1.300 având un loc de muncă, conform DGASPC Braşov.

Directorul general al DGASPC Braşov, Mircea Dan Suciu, a declarat luni, la o întâlnire organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, la care au participat şi reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă şi ai asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, că există 'o reticenţă' a angajatorilor în a angaja persoane cu dizabilităţi cu toate că şi aceste persoane pot presta foarte bine anumite activităţi.

Trebuie să fim realişti, există o reticenţă a angajatorilor, în a angaja persoane cu dizabilităţi cu toate că aceste persoane pot desfăşura anumite activităţi foarte bine, în funcţie de gradul de handicap. Cu certitudine sunt multe lucruri de făcut în această zonă şi, din păcate, multe sau unele dintre ele au fost timide în ultima perioadă. Eu apreciez, şi mă bucur foarte mult că împreună cu reprezentanţii din conducerea AJOFM Braşov am reuşit să organizăm această întâlnire în care vom încerca să găsim soluţii. Bine-nţeles vor fi sarcini de implementat atât pentru DGASPC, cât şi pentru AJOFM, în principal în ceea ce priveşte îmbunătăţirea comunicării instituţionale, dar trebuie avută în vedere comunicarea noastră cu beneficiarii, a subliniat Dan Suciu.

Multe meserii au dispărut

Directorul Asociaţiei Nevăzătorilor din Braşov, Gigi Lazăr, a explicat că, după anul 1989, când s-a trecut la economia de piaţă, multe meserii pentru care s-au pregătit persoanele cu handicap au dispărut şi multe produse au început să fie aduse din import. Ar trebui ca mai multe instituţii şi angajatori să conlucreze pentru a vedea ce meserii se caută acum pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, ar trebui să se vadă care sunt căile de acces şi transportul de acasă spre locul de muncă a persoanelor cu dizabilităţi pentru că, în cele mai multe cazuri, aceşti factori sunt mult mai importanţi decât locul de muncă, a punctat Lazăr. Directorul executiv al AJOFM Braşov, Liliana Dragomir, a afirmat că există locuri de muncă şi pentru aceste persoane, dar deocamdată, în evidenţele instituţiei se află înregistrate doar trei persoane cu dizabilităţi, iar alte 8 au fost angajate în diferite meserii de la începutul acestui an. Legislaţia în vigoare prevede o serie de facilităţi pentru angajatorii care încadrează persoane cu dizabilităţi şi cu toate acestea sunt puţini angajatori interesaţi, a mai precizat Dragomir. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel