Brăila: Un număr de 90 de cazuri de infecţii nosocomiale înregistrate la Spitalul Judeţean de la începutul anului

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila a înregistrat, de la începutul anului, 90 de cazuri de infecţii nosocomiale, din totalul de 98 existente la nivelul municipiului, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină.

În afară de cele 90 de cazuri raportate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, mai sunt trei cazuri la Spitalul de Paleaţie, trei la Spitalul de Pneumoftiziologie şi două la Spitalul de Psihiatrie. Cele mai multe infecţii nosocomiale sau infecţii asociate asistenţei medicale, cum se numesc după noul Ordin de Ministru din 7 octombrie 2016, au fost cu Clostridium difficile, o infecţie cu o incidenţă mare, care apare în mediul spitalicesc în relaţie directă cu tratamentul pe bază de antibiotice şi care necesită măsuri speciale de izolare, din cauza gradului mare de contagiozitate.

'În 2018 au fost analizate, validate şi anchetate în unităţile spitaliceşti din Brăila 194 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale şi a rezistenţei microbiene. Din cele 194 de cazuri, 178 au fost la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă, şase TBC, zece la Spitalul de Paliaţi. În 2017, comparativ cu 2018, am avut raportate 131 cazuri. Numărul de cazuri care arată o tendinţă de creştere, eu consider că este o tendinţă spre normalitatea raportărilor. Sunt anumite bacterii specifice imunităţilor sanitare, practic le întâlneşti în toate unităţile sanitare din România. Dar sunt şi situaţii în care îţi iei măsuri tu, ca şi personal medical, dar microbii pot fi aduşi de aparţinători', a spus Ciochină. SJU Brăila funcţionează în trei locaţii diferite, starea generală a clădirilor fiind una medie, motiv pentru care ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a acordat, în luna martie, când s-a aflat într-o vizită la unitatea medicală, nota 6 din punct de vedere al infrastructurii.

'Acord nota 6 din punct de vedere al infrastructurii, iar din punct de vedere al calităţii actului medical, între 8 şi 9. Voi mai veni o dată, în luna august, să văd ce se întâmplă cu banii de investiţii. Din punct de vedere al infrastructurii, vă dau un exemplu absolut banal: nu se mai poartă faianţa pe pereţi, nu se mai poartă podelele de beton, se pune un parchet antimicrobian, ca să poată fi dezinfectat, până la urmă discutăm despre infecţiile din spitale. Practic, asta ne interesează la infrastructură, să avem posibilitatea să facem şi un control al infecţiilor aşa cum trebuie. Nu că nu vor exista. Întotdeauna vor exista infecţii în spitale, dar important este să fie puţine şi efectul lor să fie cât mai mic', a spus Pintea. Conducerea SJU Brăila arată, într-o notă de informare, că personalul unităţii 'manifestă interes pentru depistarea, raportarea şi supravegherea infecţiilor nosocomiale, astfel încât să se reducă la minim riscul apariţiei de focare'. Unitatea s-a confruntat, la sfârşitul anului trecut, cu o gravă criză de medicamente generată, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, de majorările salariale ale personalului medical, ceea ce a făcut ca 80% din bugetul spitalului să meargă spre această parte de cheltuieli. Şi în prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila înregistrează lunar un deficit de 1,2 milioane lei, care se resimte în lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel