Brăila: Şapte sute de persoane cu handicap riscă să nu îşi poată primi certificatele în luna ianuarie 2016

Şapte sute de persoane cu handicap din Brăila riscă să nu îşi poată primi certificatele în luna ianuarie 2016, din cauza faptului că, la nivelul judeţului, Comisia Judeţeană pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Handicap (CJEPAH) nu are şef, a declarat vineri, în şedinţa Consiliului Judeţean, directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Brăila, Simona Cimpoaie.

Consilierii judeţeni brăileni au votat săptămâna trecută împotriva revenirii la şefia CJEPAH a medicului Cristinel Adreicuţ, cercetată pentru luare de mită, care a promovat luna trecută concursul pentru postul de medic în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila şi, conform prevederilor legale, cu aprobarea CJ, ar putea exercita funcţia de preşedinte al CJEPAH.

'Situaţia este una gravă, am analizat-o sub toate aspectele la Colegiul Medicilor. M-am interesat şi nu mai sunt înregistraţi medici care să îndeplinească condiţiile de studii prevăzute de lege. Nu există un alt medic disponibil. În acest context, există riscul ca, dacă organizăm un nou concurs pentru funcţia de preşedinte al Comisiei, să nu se înscrie nimeni, pentru că nu sunt îndeplinite condiţiile. Sunt aproximativ 700 de persoane cu handicap care riscă să nu primească certificatele în luna ianuarie, dacă nu se rezolvă această situaţie', a declarat Simona Cimpoaie. Consilierii judeţeni şi-au motivat refuzul de a aproba instalarea medicului Cristinel Andreicuţ în funcţia de preşedinte al CJEPAH Brăila susţinând că nu pot 'gira' la şefia Comisiei o persoană 'acuzată de luare de mită în formă continuată, arestată la domiciliu, eliberată sub control judiciar, pentru ca mai apoi să câştige concursul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei'. Dr. Cristinel Andreicuţ, cercetată în prezent sub control judiciar pentru luare de mită, după ce a fost reţinută în urma unor descinderi făcute de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, a fost singurul candidat înscris pentru şefia Comisiei Judeţene pentru Evaluarea Persoanelor Adulte cu Handicap şi a fost declarat admis.

Procurorii DNA au descins pe 16 iunie 2015 la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, descindere în urma căreia au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv trei medici, dr. Ana Boală, dr. Rodica Ţone şi dr. Cristinel Andreicuţ.

Cei trei au fost plasaţi în arest preventiv pentru 29 de zile, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată, iar în momentul de faţă sunt cercetaţi sub control judiciar.

Conform procurorilor DNA, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului, Ana Boală, cu ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient) persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii. Conform anchetatorilor, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, ea a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare.

În aceeaşi perioadă, Rodica Ţone a primit bani şi produse de la 72 de pacienţi pentru evaluarea capacităţii de muncă, iar Cristinel Andreicuţ 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi (între 50 şi 200 de lei de pacient), pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale în vederea obţinerii pensiei de handicap. Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Casa Judeţeană de Pensii Brăila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un număr de 73 de persoane pe fondul identificării unor discrepanţe între diagnosticele menţionate în dosarele beneficiarilor şi istoricul medical al acestora. În perioada februarie - martie 2014, Compartimentul de Inspecţie Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila a efectuat un control asupra activităţii Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila, în 60 de dosare fiind constatate nereguli grave de natură a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel