EXCLUSIV  Borza: Israel i-a dat o lecție lui Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Numirea lui David Saranga în funcția de ambasador al Israelului în România reprezintă o lecție pentru președintele Klaus Iohannis, susține deputatul independent Remus Borza.

David Saranga a înlocuit-o pe ambasadoarea Tamar Samash. Remus Borza, prezent în studiul DCNews pentru emisiunea săptămânală „Borza Analytica", a declarat: „Joi și-a început mandatul noul ambasador al Israelului la București, în persoana lui David Saranga. E ataşat de România, mai ales că primul său post a fost la Bucureşti, în calitate de viceambasador al Israelului. După o carieră diplomatică excepțională, începută în urmă cu 20 de ani - a fost consul în Statele Unite, precum și consilier pe politică externă al preşedintelui Israelului -, revine în România, țara de care, după cum însuși spune, nu s-a despărțit niciodată. De altfel, vorbește coerent și corect gramatical în limba română. Vorbește și extraordinar de frumos despre românii stabiliți în Israel. Publicația „The Jewish Chronicle" l-a descris ca o „persoană ale cărei campanii rebranduiesc Israelul". A fost primul diplomat care a implementat inițiativele guvernamentale de tip Web 2.0. Primul lucru pe care l-a făcut după ce a aterizat la București a fost să depună o coroană de flori la Memorialul Victimelor Holocaustului, în memoria celor 400.000 de evrei care au pierit în timpul Holocaustului din România. A rostit Kaddish, o rugăciune pentru omagierea acestora. Seara, a participat la Ateneul Român la ceremonia de preluare de către România a președinției Consiliului UE.

Trimițând în țara noastră unul dintre cei mai buni diplomați pe care îi are, Israel trateză cu onoare România. Iar România cum îi răspunde? Cu indiferență. De doi ani, nu avem ambasador în Israel. Cine numește ambasadorii? Președintele. Din păcate, președintele României a ridicat politica refuzului la rang de politică de stat. În ceea ce privește Israel, miza poate fi tradusă printr-o relație mai puțin fericită pe care o are Iohannis cu oficialii israelieni în contrast cu relația bună pe care Liviu Dragnea o are cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. La modul simplist, e un fel de răzbunare. Nu mă băgați în seamă, nu vă trimit ambasador. Prin numirea lui David Saranga, Israel i-a dat șah lui Klaus Iohannis".

„Deși este o țară mică, Israel contează enorm la nivel geopolitic. Influența Israelului în lume este cel puțin egală cu cea a Statelor Unite. Să nu ai, de mai bine de doi ani, un ambasador al României la Tel Aviv, reprezintă o lipsă de curtoazie diplomatică și un afront la adresa uneia dintre cele mai influente țări din lume. Din anumite rațiuni politice, în an electoral, putem înțelege refuzul președintelui Iohannis la propunerile prim-ministrului Viorica Dăncilă privind titularii Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării, ori refuzul la propunerile ministrului Justiției privind numirea unor procurori cu funcții de conducere la DNA și la Parchetul General. Dar nu pot înțelege pasivitatea președintelui în ceea ce privește numirea unui ambasador în Israel. Ceea ce nu a înțeles Iohannis e că lumina vine de la Ierusalim și nu de la Berlin. Când va realiza acest lucru, s-ar putea să fie prea târziu", a spus Remus Borza.

Video David Saranga

Video interviu Remus Borza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel