Boris Nemţov, asasinat în 2015, urmărit timp de un an de un agent guvernamental

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Boris Nemţov, politician de opoziţie din Rusia, asasisnat în 2015, ar fi fost urmărit de un agent al FSB timp de un an de zile înainte de a fi ucis. 

Nemţov era un adversar dur pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Uciderea sa în 2015 reprezintă asasinatul politic cel mai grav de după venirea lui Putin la putere. Autorităţile ruse au negat însă orice implicare.

Boris Nemţov a devenit cunoscut în anii '90, când a deţinut funcţia de vicepremier în mandatul preşedintelui Boris Elţîn şi era văzut ca succesor al acestuia. Însă, după venirea la putere a lui Vladimir Putin, Nemţov a fost marginalizat în politica rusă, ulterior devenind un disident care a expus corupţia din ţară şi a denunţat atacul rus din 2014 asupra estului Ucrainei, scrie Agerpres.

Nemţov, împuşcat mortal



La 27 februarie 2015, Boris Nemţov a fost împuşcat mortal, la mică distanţă de Kremlin şi cu numai câteva zile înaintea unui protest pe care urma să îl conducă împotriva războiului. Cinci bărbaţi de origine cecenă au fost arestaţi la scurt timp şi ulterior încarceraţi pentru crimă. Dar ancheta oficială a lăsat fără răspuns majoritatea întrebărilor urgente: cine a comandat asasinatul şi de ce?.

Şapte ani mai târziu, BBC anunţă că poate prezenta dovada că, în lunile care au precedat asasinarea lui Nemţov, acesta fusese urmărit în Rusia de un agent guvernamental care a avut legătură cu o echipă secretă de ucigaşi.

Folosind informaţii scurse privind rezervările de zboruri şi de călătorii cu trenul, investigaţia arată că Boris Nemţov a fost urmărit în cel puţin 13 călătorii. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost pe 17 februarie 2015, cu numai zece zile înaintea asasinatului.

Cine l-a urmărit pe Nemţov



Potrivit documentelor sale, numele agentului este Valeri Suharev. Toate dovezile sugerează că, la acea vreme, el lucra pentru FSB, principala agenţie de securitate din Rusia. Una dintre atribuţiile FSB este de a gestiona ameninţările politice interne în numele Kremlinului, printre care monitorizarea deplasării persoanelor în ţară.

Toate rezervările de zboruri şi călătorii cu avionul sunt înregistrate în baza de date a FSB numită Magistral. Dar baza de date nu doar înregistrează deplasările oamenilor pe care agenţii ruşi ar putea dori să-i urmărească, ci poate fi folosită pentru a indica deplasarea agenţilor înşişi - persoane ca Suharev. Acest gen de informaţie este adesea scursă pe piaţa neagră şi ajunge în final în mâinile jurnaliştilor.

Într-o societate coruptă ca Rusia, (Magistral) este o sabie cu două tăişuri. Şi permite oamenilor ca noi să urmărească de fapt aceiaşi spioni, aceiaşi ofiţeri FSB, explică Christo Grozev, director executiv al Bellingcat.

Unele dintre datele originale ale acestei investigaţii au fost cumpărate de Bellingcat prin intermediari din interiorul Rusiei. Aceşti intermediari au obţinut informaţii de la oficiali corupţi care au acces la Magistral.

Bellingcat a folosit anterior informaţii de la Magistral pentru a ancheta tentative de asasinate în Rusia. Investigaţiile Bellingcat au evidenţiat existenţa unei echipe secrete în interiorul FSB, care a vizat opozanţi ai Kremlinului. Guvernul rus a negat întotdeauna aceste acuzaţii.

Suharev ştia în avans planurile politicianului



Majoritatea călătoriilor făcute de Boris Nemţov în ultimele luni înaintea asasinării sale au avut ca traseu Moscova - Iaroslavl, oraş aflat la 272 km nord-est de capitală, unde Nemţov era membru al parlamentului regional. Se pare că Suharev ştia în avans planurile lui Boris Nemţov, întrucât el a sosit deseori în acelaşi oraş cu doar câteva minute înaintea acestuia.

O călătorie arată în mod special cât de atent urmărit era Boris Nemţov. În vara lui 2014 el s-a deplasat în Siberia. Nemţov a şi-a rezervat zborul pe 2 iulie la scurt timp după miezul nopţii. Exact 10 minute mai târziu, Suharev a cumpărat un bilet către aceeaşi destinaţie, Novosibirsk, unde a sosit în aceeaşi zi cu Nemţov.

Un agent FSB ar putea folosi Magistral pentru a urmări o ţintă cu acest grad de precizie, potrivit lui Grozev.

O anchetă anterioară a Bellingcat arată că Valeri Suharev are legătură cu alte două tentative de asasinat, ambele îndreptate împotriva a doi critici cunoscuţi la adresa lui Putin.

Prima ţintă a fost Vladimir Kara-Murza, prieten cu Boris Nemţov şi politician de opoziţie care, în săptămânile de după asasinat, a acuzat deschis Kremlinul. În mai 2015, Suharev a făcut parte din echipa care s-a deplasat la Kazan, oraş din estul Rusiei, în acelaşi timp cu Kara-Murza. După două zile, Vladimir Kara-Murza a revenit la Moscova şi a suferit un şoc respirator, intrând în comă din care ulterior şi-a revenit.

El a fost otrăvit pentru a doua oară în 2017, supravieţuind din nou. Guvernul rus respinge acuzaţia că agenţi de-ai săi au fost implicaţi în cele două otrăviri.

A doua ţintă a fost Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei aflat acum în penitenciar, ale cărui înregistrări video au ajuns la milioane de ruşi. În 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în fost Uniune Sovietică şi interzis de dreptul internaţional. Bellingcat a stabilit că o echipă FSB l-a urmărit pe Aleksei Navalnîi în oraşul Tomsk chiar înainte de otrăvire.

Suharev nu a făcut parte din echipa operativă care l-a urmărit fizic pe Navalnîi. Dar datele telefonice arată că, în lunile dinaintea otrăvirii, Valeri Suharev a efectuat 145 apeluri telefonice sau SMS-uri cu cel puţin patru membri ai acelei echipe, precum şi cu un ofiţer FSB aflat pe o poziţie superioară în structura de comandă.

BBC a solicitat guvernului rus şi FSB o reacţie legată de dovada că Boris Nemţov a fost urmărit de un agent legat de echipa de asasini. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat: "Toate acestea nu au nicio legătură cu guvernul rus. Pare că sunt încă un neadevăr. FSB nu a răspuns. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel