Boris Johnson și-a dat demisia - Update

11 lideri conservatori candidează pentru a-i succeda lui Boris Johnson la funcţia de preşedinte al partidului şi de premier - Foto Agerpres
11 lideri conservatori candidează pentru a-i succeda lui Boris Johnson la funcţia de preşedinte al partidului şi de premier - Foto Agerpres

Premierul britanic Boris Johnson a demisionat. 

UPDATE: BREAKING NEWS  Boris Johnson și-a dat demisia: Le-am spus colegilor că nu trebuie să schimbăm Guvernul, dar situația este dificilă

--- 

Boris Johnson ar urma să demisioneze, după un val de scandaluri în care a fost implicat. Au existat mai multe demisii până la aceasta anunțată a premierului britanic. De două luni, situația este foarte complicată în Marea Britanie pentru Boris Johnson. 

”După un val de demisii din guvernul său, premierul își va anunța plecarea din Downing Street, mai târziu” anunță SkyNews. Astfel, Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de prim-ministru. Plecarea sa vine în urma unui val de demisii din Guvern. Presa citată scrie că demisia a venit după o discuție între premierul britanic și Graham Brady, președintele 1922 Committee. Un nou lider conservator urmează să fie stabilit de către partid în octombrie. De altfel, Boris Johnson are și o pretenție: de a rămâne în funcție până în toamnă, chiar dacă-și va da demisia astăzi. 

Zeci de parlamentari britanici, demisie după ce Boris Johnson a ales să rămână în funcţie

Aproape 50 de parlamentari britanici au demisionat din cauza conducerii premierului Boris Johnson, care a refuzat anterior să renunţe la poziţia sa.

Criza politică a fost generată de demisia, marţi, a miniştrilor Finanţelor şi Sănătăţii, care au afirmat că şi-au pierdut încrederea în prim-ministru. Miercuri, un grup de miniştri s-a întâlnit cu Boris Johnson la reşedinţa sa oficială şi i-a solicitat să demisioneze.

Procuroarea generală a anunţat deja că, dacă poziţia de premier ar rămâne liberă, şi-ar prezenta candidatura. Această posibilitate a fost crescută joi, când o comisie de parlamentari conservatori a comunicat că va organiza alegeri săptămâna viitoare, ceea ce ar putea duce la un nou vot de neîncredere, pe care, după cum susţin chiar şi apropiaţii lui Boris Johnson, el l-ar pierde fără drept de apel, având susţinerea a doar o cincime din partid, scrie RADOR.

Miercuri, Boris Johnson a respins varianta de a-și da demisia

Premierul britanic Boris Johnson a respins miercuri apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate, transmite AFP. 

Prim-ministrul conservator al Marii Britanii s-a confruntat miercuri cu cea mai grea zi a mandatului său, plină de cazuri jenante şi un val de acuzaţii de minciuni. Mai mulţi miniştri de prim plan, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice.

Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de Interne, Priti Patel, sau chiar a lui Nadhim Zahawi, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţia de ministru al Finanţelor. Dar, aşa cum a procedase deja la începutul zilei, în faţa deputaţilor, Boris Johnson a replicat că vrea să rămână în funcţie pentru a se dedica ”problemelor extrem de importante” cu care se confruntă ţara.

”Vom continua cu guvernul acestei ţări”, a susţinut Boris Johnson miercuri după-amiază în faţa şefilor comisiilor parlamentare. Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, şi cel al Finanţelor, Rishi Sunak, şi-au anunţat demisia marţi seara. Alţi membri ai Guvernului, de rang inferior, le-au urmat exemplul. Până în prezent, numărul plecărilor se apropie de 40. Secretarul de stat pentru Ţara Galilor, Simon Hart, a demisionat miercuri seară, devenind al treilea membru al cabinetului care părăseşte barca premierului Boris Johnson.

Pe de altă parte, premierul l-a demis miercuri pe ministrul Locuinţelor, Michael Gove, despre care presa a informat că a cerut demisia şefului Guvernului, a declarat un consilier al primul-ministrului. ”L-a demis pe Michael Gove”, a declarat la Sky News James Duddridge, consilier al premierului, care a asigurat că acesta este ”într-o dispoziţie veselă şi se va bate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel