Boris Johnson, atacat din toate părțile. Lidera Scoției: Vrem să ieșim din Marea Britanie și să intrăm în NATO, ca țară independentă

Criza europeană provocată de războiul Rusiei în Ucraina face ca voința de independență a Scoției să fie mai importantă. Guvernul de acolo cere să-și joace „pe deplin rolul” în asigurarea stabilității și securității în Europa ca eventual membru al NATO, potrivit liderei Nicola Sturgeon, într-un interviu marți.

Sturgeon, vorbind cu The Associated Press, a avertizat, de asemenea, că îndepărtarea dorită a Scoției de la rolul său în producția de petrol și gaze din Marea Nordului, care dăunează climei, va fi o provocare, după independența, chiar dacă le va oferi scoțienilor un cuvânt important de spus cu privire la puțurile din Marea Nordului.

Ea a mai spus că există un „sprijin copleșitor” în Scoția pentru a deveni o națiune complet independentă și a adera la NATO.

„Deoarece poziția geografică a Scoției, într-o parte cheie a Atlanticului de Nord, înseamnă că aceasta ar fi esențială pentru securitatea noastră”, a spus Sturgeon pentru AP.

Invazia Ucrainei de către Rusia a galvanizat o remodelare a securității, energiei și alianțelor economice ale Europei și a unit democrațiile europene mai puternic decât înainte. Finlanda și Suedia și-au anunțat, de asemenea, intenția de a se alătura blocului de securitate NATO.

O Scoție care este independentă de Regatul Unit ar indica mai multe decizii pentru NATO cu privire la posibilitatea unei extinderi mai mari.

„Este petrolul Scoției”

Sturgeon, primul ministru al țării, a realizat în prima ei călătorie în Statele Unite după lockdown-ul pandemiei. Vizita ei în SUA se concentrează pe tranziția internă rapidă a Scoției către energia regenerabilă și pe întâlnirile cu membrii Congresului. În 2020, Scoția și-a generat aproape toată energia electrică din surse regenerabile.

Sturgeon a spus „da” când a fost întrebată dacă guvernul ei încă plănuiește un nou referendum privind independența Scoției până anul viitor, după ce alegătorii scoțieni l-au respins cu 55%-45% pe cel din 2014. Acesta a fost „mandatul foarte ferm” al guvernului ei din partea alegătorilor, a spus ea.

Partidul Național Scoțian al lui Sturgeon a urcat la putere parțial pe baza unui slogan din anii 1970- „Este petrolul Scoției”- subliniind cererile pentru mai multe beneficii asupra cotei Scoției din producția de petrol și gaze din Marea Nordului din Marea Britanie.

Sturgeon, al cărei guvern a găzduit anul trecut conferința globală a ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, a subliniat marți hotărârea Scoției de a fi lider în îndepărtarea producției de petrol și gaze care distrug clima. Dar ea nu a oferit nicio garanție că o Scoție independentă își va reduce cota din producția de petrol și gaze mai repede decât plănuiește acum.

Aceasta a respins argumentele unor oponenți ai independenței Scoției conform cărora despărțirea de Regatul Unit ar slăbi Marea Britanie și alianța de securitate generală a Vestului într-un moment de criză pe continent, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina.

„Cu toate provocările”, a spus Sturgeon, „este mai important ca Scoția să își joace pe deplin rolul în găsirea soluțiilor la provocările cu care se confruntă lumea”.

„Și independența ne echipează mai bine pentru a face asta”, a spus Sturgeon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel