Boris Johnson a reacţionat după atacul asupra lui Salman Rushdie

Facebook Boris Johnson
Facebook Boris Johnson

Boris Johnson, premierul demisionar al Marii Britanii, a avut o primă reacţie după ce scriitorul Salman Rushdie a fost atacat la un eveniment. 

Prim-ministrul britanic Boris Johnson s-a declarat consternat de agresiunea căruia i-a căzut victimă vineri compatriotul său Salman Rushdie în SUA, relatează AFP şi Reuters.

Sunt "consternat că Sir Salman Rushdie a fost înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să-l apărăm", a reacţionat Boris Johnson într-o postare pe Twitter, o aluzie la libertatea de expresie.

"Mă gândesc la apropiaţii lui. Sperăm că totul va fi bine", a adăugat şeful guvernului, la câteva ore după ce autorul "Versetelor satanice" a fost agresat şi înjunghiat în cursul unei conferinţe din statul New York, scrie Agerpres.

Salman Rushdie, atacat cu un cuţit pe scenă 

Un bărbat l-a atacat cu un cuţit pe scriitorul Salman Rushdie, chiar în momentul în care acesta era pe scenă la un eveniment din New York. 

Scriitorul a primit multe ameninţări cu moartea după ce a scris cartea "Versetele Satanice". Ajuns la vârsta de 75 ani, Rushdie a fost invitat să vorbească la un eveniment al Chautauqua Institution. Atacatorul a început să îl lovească şi să îl înjunghie pe cunoscutul autor chiar când acesta era prezentat. 

Nu se ştie în acest moment în ce stare se află Salman Rushdie. 

În 1989, un tribunal islamic din Iran a emis o sentinţă de condamnare la moarte împotriva lui Rushdie, după publicarea cărţii "Versetele Satanice". A fost oferită şi o recompensă de 3 milioane de dolari pentru cel care îl va ucide pe Rushdie, scrie BBC. 

Imediat după publicarea romanului Versetele satanice în luna septembrie 1988, lumea islamică a fost străbătută de un fior. India a interzis cartea pe 5 octombrie; Africa de Sud a făcut același gest pe 24 noiembrie iar Pakistan, Arabia Saudită, Egipt, Somalia, Bangladesh, Sudan, Malaezia, Indonezia și Qatar au urmat doar la câteva săptămâni exemplul indian. Cartea a fost arsă într-o piață din Bradford, Anglia, pe 14 ianuarie, 1989, în timpul unei acțiuni de protest a musulmanilor englezi. Pe 12 februarie, cinci manifestanți au fost uciși de poliție în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.

Pe 14 februarie 1989, o fatwa promițând execuția sa a fost citită la postul de radio din Teheran de ayatolahul Ruhollah Khomeini, liderul spiritual al Iranului, care a caracterizat cartea drept „o blasfemie la adresa Islamului“, scrie Wikipedia.

Carl LeVan, un scriitor care a susţinut pe Twitter că a fost martor la atac, a spus că Rushdie a fost "înjunghiat de mai multe ori înainte ca atacatorul să fie imobilizat de agenţii de securitate", notează EFE.

"Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică", a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel