Bombă: Om de presă, dat în judecată de Gregorian Bivolaru - exclusiv

Gregorian Bivolaru a dat în judecată un om de presă din cauza unor glume.

Celebrul și ironicul caricaturist Mihai Matei a fost dat în judecată de fondatorul MISA, totul după ce artistul a publicat în presă două caricaturi și pamflete, informează DC News. Caricaturile despre care vorbește Mihai Matei au fost publicate în ziarul Voceavalcii.ro pe 31 iulie 2015 și 7 august 2015.

"Pentru două caricaturi și pamflete de doar câteva rânduri, domnul Gregorian Bivolaru m-a dat în judecată. A spus că îi afectez imaginea, onoarea și demnitatea și îmi cere 20.000 de euro daune morale pentru o chestie de doi bani", ne-a spus Mihai Matei.

"Primul pamflet nici măcar nu îl avea pe el în vizor. Primarul din Râmnicu Vâlcea, Gigi Matei, a asfaltat niște străzi folosind un asfalt second-hand, un asfalt de mână a doua, chestiune care nu este corectă. De aici a pornit micul pamflet pe care l-am scris, pamflet care se află la categoria umor, deci nu este o știre! Am scris că domnul Bivolaru și-a deschis un butic unde vinde bere. (...) Nici în al doilea pamflet nu îl jignesc pe domnul Gregorian Bivolaru. Acest lucru se poate verifica doar dacă vă uitați pe Internet la Voceavalcii.ro", ne-a spus Mihai Matei.

(w670) Mihai Mate

Face caricaturi de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. A realizat peste 100.000 de reprezentări grafice. Nu a câștigat în viața lui, după atâția ani de muncă, suma de 20.000 de euro, bani pe care acum Gregorian Bivolaru îi pretinde pentru daunele morale.

Caricaturi, fototrucaje, situații paradoxale, haz de necaz, satiră socială – de toate acestea și multe altele se ocupă celebrul și ironicul caricaturist Mihai Matei. Desenează de când se știe, iar pasiunea sa pentru grafică s-a transformat în colaborări cu publicații cunoscute. De-a lungul timpului, artistul a publicat aproape 100.000 de caricaturi în foarte multe publicații printre care Scânteia, Cutezătorii, Flacăra, România Liberă sau DC News. 

În rândurile de mai jos, Mihai Matei ne-a răspuns mai multor întrebări legate de această situație în care a ajuns.

DC News: Faceți de foarte mulți ani caricaturi. Vi s-a mai întâmplat să se supere cineva atât de tare pe dumnevoastră?

Mihai Matei: Nu, absolut nimeni nu s-a supărat atât de tare pe mine, dar dacă aș fi făcut ceva rău... aș fi recunosc și aș fi plătit. Pamfletele le puteți găsi pe Vocea Valcii.ro, la categoria 'Te umpli de râs pe piept' și veți vedea că nu au absolut nimic jignitor. Nici dacă nu erau pamflete nu era nimic jignitor în ceea ce am scris. Nu îl cunosc pe domnul Gregorian Bivolaru. Nu am nimic cu el. Sunt doar niște caricaturi și pamflete! Nu era nimic jignitor. Nu am scris nicăieri că ar avea o viață imorală sau că ar consuma alcool, așa cum susține dumnealui. Lumea poate vedea dacă este sau nu ceva jignitor în ceea ce am scris.

DC News: Care este scopul unei caricaturi?

Mihai Matei: În caricatură se lucrează cu șabloane, se lucrează cu clișee. Un caricaturist nu vine el să inventeze lucruri pentru că nu ar fi credibil. El lucrează doar cu ceea ce există deja în presă. Nu poți spune despre un om care nu a băut în viața lui că este alcoolic pentru că ar râde lumea de tine. Rolul caricaturii este de a îndrepta cumva lucrurile din societate. Este un mod de a critica lucrurile care nu merg bine. Dacă aș fi folosit cuvinte urâte sau dacă aș fi atacat... înțeleam să fiu dat în judecată, dar vă rog să citiți să vedeți că nu am scris absolut nimic rău!

DC News: De când sunteți dumneavoastră caricaturist, ați mai auzit situații similare: colegi de-ai dumneavoastră care să fie dați în judecată pentru o glumă?

Mihai Matei: Nu. Se pare că sunt singurul.

DC News: În condițiile în care se câștigă oricum foarte puțin din caricatură, ați mai fost și dat în judecată pentru două glumițe. Vi se cer 20.000 de euro.

Mihai Matei: În toată munca mea, de când mă știu, nu am câștigat banii aceștia (n.r - 20.000 de euro) de pe caricaturi. Am realizat 100.000 de caricaturi, dar suma pe care am încasat-o pentru ele nu se ridică în niciun caz la 20.000 de euro. Toată viața am muncit ca să-l plătesc pe domnul Bivolaru. Repet: nu am scris nimic jignitor la adresa domniei sale. Dacă spuneam că face ceva rău și nu aduceam dovezi, aș fi înțeles, dar eu nu l-am acuzat de nimic.

VEZI ȘI: MIHAI MATEI, caricaturist - Interviu despre CARICATURĂ și POLITICĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel