EXCLUSIV  Bombă lăsată de Hexi Pharma în spitale. De ce a demisionat Cadariu

Premierul Dacian Cioloș are de rezolvat o problemă de circa trei milioane de euro, din poziția sa de ministru al Sănătății. Divergențele cu fostul ministru Patriciu Achimaș Cadariu ar pleca tocmai de la soluțiile diferite vizate de cei doi în cazul dezinfectanților de la Hexi Pharma.

Cifra de afaceri vehiculată pentru firma lui Condrea este în jur de 20 de milioane de euro, anual. Având în vedere că spitalele își plătesc facturile la 60 de zile, Hexi Pharma ar avea de încasat peste 3 milioane de euro. Pe de altă parte, dezinfectanții deja livrați nu pot fi scoși din actele contabile fără un proces verbal de distrugere. Ministerul Sănătății a acționat corect, interzicând spitalelor să folosească produsele Hexi Pharma, dar nu a fost încă emis un ordin prin care să fie reglementată situația stocurilor.

Raportul de analiză al ICECHIM, instituție neacreditată, ar putea fi contestat. Reglementările lipsesc, așa cum recunoaștea chiar premierul. La discuția care a dus la demisia lui Achimaș Cadariu, premierul ar fi propus acreditarea ICECHIM și retestarea produselor în țară. Procedura durează, iar presiunea facturilor restante este mare. Fostul ministru, care este manager de spital, ar fi dorit testarea rapidă în străinătate a unor probe, rezultatele urmând să fundamenteze ordinul de retragere și distrugere a produselor neconforme. 

Situația este complicată de o manevră controversată a lui Condrea. Intrarea în insolvență înseamnă că facturile emise nu mai pot fi stornate, iar casa de insolvență care va prelua administrarea companiei poate executa spitalele datoare. Banii care urmează a fi încasați se duc la masa credală, la care pot veni persoanele și instituțiile care au de încasat bani de la Hexi Pharma: spitalele nevoite să distrugă biocidele diluate, după procesul pe care îl vor intenta, caz cu caz, familiile victimelor unor infecții spitalicești, după ce vor obține o decizie în instanță, statul, pentru taxe, impozite și amenzi de încasat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel