Bomba folosită de teroristul din Liverpool, numită "mama Satanei". S-a aflat un posibil motiv al atacului

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Atacatorul cu bombă din Liverpool ar fi construit o bombă sub formă de bilă, poreclită "Mama Satanei" şi folosită de extremiştii ISIS pentru a provoca daune cât mai mari. Autorităţile engleze au aflat, acum, şi un posibil motiv pentru acest atentat. 

Musulmanul Enzo Almeni, în vârstă de 32 de ani, care s-a convertit la creştinism în urmă cu patru ani, a sărit în aer cu tot cu taxi-ul cu care a ajuns la Maternitatea din Liverpool duminică. Bomba sa fusese fabricată din explozibilul TATP, cunoscut şi drept "Mama Satanei". Acelaşi tip de explozibil a fost folosit în atacurile sinucigaşe din Paris din 2015, în atacul cu bombă de la Arena din Manchester din 2017, dar şi în atacul eşuat de la staţia de metrou Parsons Green. 

Bărbatul a venit în Marea Britanie afirmând că are părinţi din Siria şi Irak şi a cerut azil, însă Biroul de Imigrări a transmis rapoarte conform cărora el era iordanian, de fapt. 

"Este unul dintre lucrurile la care ne uităm. Vrem să vedem dacă această problemă nerezolvată, a azilului, l-a împins la limita disperării şi l-a făcut să provoace acest incident", a transmis o sursă din Ministerul de Interne, conform Daily Mail. 

Nu se ştie încă momentul în care bărbatul a ajuns în Marea Britanie, dar el a intrat în atenţia autorităţilor după ce a fost arestat pentru că avea asupra sa un cuţit de dimensiuni mari, ca urmare a respingerii cererii de azil în 2014. Acesta a fost spitalizat timp de mai multe luni pentru tratarea unor probleme psihice. 

"Bărbatul voia să intre în spital şi să îşi detoneze bomba, dar din motive încă necunoscute aceasta s-a declanşat mai devreme. Dacă ar fi detonat bomba în spital, ar fi fost extrem de sângeros", a declarat o altă sursă.

Nivelul de alertă teroristă, ridicat la GRAV

 

Nivelul de alertă teroristă în Regatul Unit a fost ridicat la grav, faţă de cel precedent, substanţial, după explozia unui taxi duminică, la Liverpool, a anunţat luni ministrul de interne britanic Priti Patel, transmite Agerpres, citând Reuters.

Nivelul grav de alertă teroristă în Regatul Unit se traduce prin faptul că probabilitatea unui atac este ridicată. Ministrul Priti Patel a adăugat că atacul de la Liverpool este al doilea incident din ultimele 30 de zile.

Explozia unui taxi, duminică, în faţa unui spital pentru femei la Liverpool, în nordul Angliei, a fost calificată luni drept incident terorist" de poliţia antitero, însărcinată cu ancheta.

Poliţia a explicat că dispozitivul explozibil care a aruncat în aer taxiul era fabricat artizanal şi a fost adus la bord de un pasager care a murit în explozie. Un al patrulea individ având legătură cu acest caz a fost arestat luni, după ce în ajun fuseseră reţinuţi trei indivizi. Şoferul taxiului a supravieţuit exploziei şi este internat în spital, starea sa fiind stabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel