Bogdan Simion a fost ales președinte al Consiliului Economic și Social

Bogdan Simion a fost ales președinte al Consiliului Economic și Social
Bogdan Simion a fost ales președinte al Consiliului Economic și Social

Consiliul Economic și Social a ales cu unanimitatea voturilor exprimate noul Președinte al instituției, provenit, în premieră, din partea asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale, în persoana lui Bogdan Simion, Președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC).

Consiliul Economic și Social a ales cu unanimitatea voturilor exprimate noul Președinte al instituției pentru un mandat de 4 ani, provenit, în premieră, din partea asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale, în persoana lui Bogdan Simion, Președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC). Președintele C.E.S. conduce atât lucrările Plenului, principalul organ de conducere C.E.S., cât și lucrările Biroului Executiv, forul care asigură conducerea executivă a instituției între ședințele Plenului. Președintele este de asemenea conducătorul Secretariatului Tehnic, compus din personalul C.E.S., și ordonatorul de credite al instituției.

Biroul Executiv al C.E.S.

Din Biroul Executiv C.E.S. vor face parte și Mihai Dragoș, delegat al Consiliului Tineretului din România (CTR) și vicepreședinte al Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei, noul vicepreședinte C.E.S. din partea societății civile pentru un mandat de 2 ani, respectiv Corina Murafa, reprezentant al Fundației Ashoka România și coordonatoare a programului global Ashoka în domeniul Planetă & Climă, membru al Biroului Executiv din partea societății civile pentru un mandat de un an. Succesorii lor pe pozițiile respective urmează să fie stabiliți ulterior de parte. Biroul Executiv este compus și din câte un vicepreședinte și câte un membru al Biroului Executiv din partea confederațiilor sindicale și, respectiv, patronale. Vicepreședintele din partea sindicatelor pentru primul an de mandat va fi domnul Petre Tancău-Petrea, desemnat de Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România - FRĂȚIA (CNSLR - Frăția), iar membru al Biroului Executiv va fi domnul Ștefan Teoroc, desemnat de Blocul Național Sindical (BNS). Reprezentanții părții patronale urmează să fie validați de Plenul C.E.S. în perioada următoare.

„Ne dorim un Consiliu Economic și Social eficient în obținerea transpunerii avizelor sale în formele finale ale actelor normative, un C.E.S. proactiv și transparent, care să își realizeze pe deplin mandatul conferit de Constituție și de lege. Ca element de noutate, în mandatul societății civile la președinția C.E.S. ne propunem să elaborăm rapoarte și analize în domeniile de competență ale instituției și vom semnala decidenților apariția de fenomene economice și sociale care necesită elaborarea și adoptarea de acte normative noi, atribuții pe care instituția le are conform legii, dar care nu au fost implementate până acum. În ceea ce privește relația cu societatea civilă, am început deja să căutăm soluții tehnice care să permită organizațiilor neguvernamentale interesate să contribuie cu propuneri și observații la procesul de elaborare a avizelor date de C.E.S. la proiectele de acte normative, iar transparența și deschiderea față de organizațiile din sectorul neguvernamental și, de asemenea, față de publicul larg, sunt principii care ne vor ghida activitatea.” – Bogdan Simion, Președintele Consiliului Economic și Social 2021 – 2024.

Conform Constituției României, art. 141 „Consiliul Economic și Social este organ consultativ al Parlamentului și al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înființare, organizare și funcționare.” Conform legii proprii de funcționare „(...) este instituție publică de interes național, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale, organizațiile sindicale și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ai societății civile” (Art. 2 alin (2), legea nr. 248/2013 cu modificările și completările ulterioare). Plenul C.E.S. este format din 3 părți - a reprezentanților asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale și societății civile, a sindicatelor și, respectiv, a patronatelor, fiecare parte fiind reprezentată de câte 15 membri. Mandatul Plenului este de 4 ani, după care componența
acestuia se reînnoiește, iar Președinția revine prin rotație părților pentru câte un mandat.

Rolul C.E.S. este de a aviza actele normative (legi, ordonanțe de urgență ale Guvernului, ordonanțe de guvern și hotărâri de guvern), de a elabora rapoarte și studii în domeniile sale de competență, de a semnala fenomene economice și sociale care necesită emiterea de acte normative noi și de a analiza implementarea tratatelor și convențiilor la care România este parte, respectiv de a propune măsuri de îmbunătățire a implementării. Avizul C.E.S. este consultativ, însă Guvernul și Parlamentul sunt obligate să îl solicite și să aștepte emiterea acestuia un termen de minimum 10 zile înainte de adoptarea actelor.

Reprezentanții societății civile în C.E.S., aleși prin vot deschis din rândul ONG-urilor

Alegerea reprezentanților asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ai societății civile care fac parte din conducerea C.E.S. reprezintă finalul unui proces electoral început încă din luna octombrie, odată cu lansarea platformei www.votong.ro, dezvoltată de Code for Romania în parteneriat cu Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Academia de Advocacy. Prin platformă, asociațiile și fundațiile neguvernamentale au putut înscrie candidați proprii și vota pentru preferații lor, câștigătorii acestui proces fiind numiți ca membri ai Plenului C.E.S. prin decizii ale prim-miniștrilor Nicolae Ciucă și Florin Cîțu, fiind recunoscută astfel auto-organizarea sectorului ONG, rezultat de importanță istorică cu privire la modul în care societatea civilă este reprezentată în C.E.S.. La acest proces electoral au participat în jur de 800 de ONG-uri din România, asigurând legitimitatea și reprezentativitatea componenței părții.

Bogdan Simion, noul președinte al C.E.S.

Bogdan Simion, noul președinte al Consiliului Economic și Social, este președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil - FONPC de mai bine de 17 ani și directorul executiv al Fundației SERA România și al Institutului pentru Dezvoltarea Copilului. Bogdan a fost vicepreședinte C.E.S. din partea societății civile în perioada 2017 – 2018. Profilul de candidat pentru Plenul C.E.S. al lui Bogdan Simion se găsește aici - https://votong.ro/ro/candidati/23

Bogdan lucrează în domeniul drepturilor copilului din anul 1995 și a avut un rol activ în toate reformele petrecute în acești ultimi 24 de ani în sistemul de protecție a copilului. Înființată în anul 1997, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil - FONPC există cu şi pentru membrii săi, 64 de ONG-uri, în folosul copiilor şi al comunității, promovând drepturile omului prin promovarea drepturilor copilului. Cu reprezentanți în toată țara, cu recunoaștere națională și internațională (EuroChild, ChildPact) și cu peste 23 de ani de experiență, FONPC este una din organizațiile umbrelă cele mai importante din România și din sud-estul Europei care promovează, în principal, Convenția Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului, semnată și ratificată de România in 1990. Serviciile dezvoltate de ONG-urile membre ale FONPC au contribuit la o viață mai bună pentru peste 300 000 de copii și familiile acestora. FONPC are o largă expertiză în domeniul politicilor publice, contribuind la reforma în asistență socială, educație, justiție, sănătate, apărare prin ameliorarea cadrului normativ din domeniu - legea 272/2004, înființarea primelor camere de audiere a copilului și legea 71/2011, promovarea înființării Avocatului Copilului, formarea primilor procurori pentru copil și familie, înființarea primei secții de poliție specializată în investigarea abuzurilor împotriva copiilor, interdicția de instituționalizare a copiilor mai mici de 7 ani, strategia națională pe drepturile copiilor, educația parentală și standardele de calitate pentru serviciile sociale pentru copil sunt câteva exemple din activitatea Federației.

Cine este Mihai Dragoș?

Mihai Dragoș, noul vicepreședinte al Consiliului Economic și Social din partea societății civile, este delegat al Consiliului Tineretului din România, structură pe care a condus-o în calitate de președinte până în 2019, și este în prezent vicepreședintele Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei, calitate din care participă la stabilirea agendei și politicilor Consiliului Europei în domeniul tineretului în cadrul mecanismului de co-decizie al Organizației în acest domeniu. Profilul de candidat pentru Plenul C.E.S. al lui Mihai se găsește aici – https://votong.ro/ro/candidati/34

Consiliul Tineretului din România este principala structură de reprezentare a tinerilor și organizațiilor de tineret din România, având peste 20 de structuri federative membre, structuri care reunesc peste 500 de organizații neguvernamentale, filiale și sucursale în țară. CTR este singura structură din România membră Forumului European al Tineretului. Mihai a fost de asemenea președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR). Prin activitatea sa, acesta a influențat politicile publice naționale în special în domeniile învățământului superior și tineretului, a contribuit la dezvoltarea politicilor locale pentru tineret și a (co)fondat inițiative de referință precum Rezoluția Tinerilor, Capitala Tineretului din România, Summitul Tinerilor sau Universități de Vară pentru Elevi, fiind în același timp un susținător al mișcărilor civice derulate în România începând cu anul 2013.

Corina Murafa, noul membru al Biroului Executiv din partea societății civile, este reprezentant al Ashoka România, conducând totodată programul global al Ashoka în domeniul Planetă & Climă. Ashoka este cea mai mare rețea globală dedicată antreprenorilor sociali, mulți dintre aceștia dezvoltând proiecte inovatoare în domeniul climei și sustenabilității. Profilul de candidat pentru Plenul C.E.S. al Corinei se găsește aici - https://votong.ro/ro/candidati/2â

În toate proiectele profesionale de până acum, s-a concentrat dintotdeauna pe a produce schimbare pozitivă și de durată în România. A lucrat ca expert în energie și guvernanță pentru Banca Mondială, Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Energiei, OMV Petrom și Deloitte. Este coautoarea unui manual de politici publice, colaborând pentru rapoarte și analize cu cele mai reputate think tank-uri din România. A studiat științe politice și economice la Universitatea București, New York University și Hertie School of Governance, având un doctorat în energie sustenabilă de la ASE București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel