EXCLUSIV  Bogdan Oprea: Fenomenul fake news, scăpat de sub control. Ce spun datele despre români

Bogdan Oprea apreciază că fenomenul fake news este scăpat de sub control în ceea ce priveşte denigrarea anumitor persoane sau companii.

Bogdan Oprea, cadru universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, specialist în comunicare dar şi posesor al unei licențe de paramedic a vorbit, la DC News, despre fenomenul fake news. Bogdan Oprea a subliniat că fenomenul ştirilor false pare a fi scăpat de sub control. 

"Sunt convins că structurile de securitate naţională urmăresc tipul aceasta de activităţi acolo unde se aduce atingere securităţii naţionale. Acolo unde se aduce atingere unei persoane, unui individ, unei companii, fenomenul – dacă mă întrebaţi pe mine – e scăpat de sub control. Şi cred că nu este ţară care să aibă capacitatea să controleze acest fenomen prin intermediul unor instituţii, structuri şi aşa mai departe, chiar nici măcar prin intermediul unei instituţii de tip CNA, cum se întâmplă în domeniul audio-vizualului.

Cred că soluţia e în educarea publicului, în educarea media şi cea digitală. Publicul trebuie să înţeleagă impactul pe care fenomenul acesta îl are în spaţiul digital, în special al reţelelor de socializare online, unde, iată, petrecem tot mai mult timp. Datele arată că un român petrecea 7 ore şi 26 de minute pe internet anul trecut, în medie, pe zi.

Asta înseamnă cam jumătate din timpul pe care-l petrecem activ. Mai ales cu pandemia şi trecerea activităţii profesionale tot mai mult în zona digitală a crescut timpul acesta, dar e un timp mare pe care noi îl consumăm într-un mediu pe care nu-l înţelegem foarte bine. Sunt date statistice pentru toate tipurile de activităţi. Pe reţelele de socializare stăm undeva la 2 ore şi jumătate", apreciază Bogdan Oprea.   

Vezi mai jos interviul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel