EXCLUSIV  Bogdan Georgescu (SANADOR): De ce e bine să eviți să iei cina sau prânzul în locul în care prepari mâncarea, dacă ai cancer / video

Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-tabel-zambet-8775040/
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-tabel-zambet-8775040/

Este bine să nu mănânci în locul în care gătești.

Dacă faci chimioterapie, știi deja că principalul efect secundar este greața. Cum o poți bloca? Există câteva recomandări în acest sens.

Bogdan Georgescu, medic oncolog la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cum poți bloca această senzație dacă ai cancer.

„Sunt câteva trucuri pe care ghidurile le recomandă. În principiu, ar trebui evitat ca luarea cinei sau prânzului să se desfășoare în locul în care a fost gătită mâncarea pentru că mirosurile puternice, care se degajă în timpul preparării, automat provoacă senzația de greață. În al doilea rând, trebuie evitate toate condimentele sau alimentele care au un gust foarte pregnant. Ar trebui adoptată o alimentație cât mai neutră și cu proprietăți organoleptice și cu gusturi cât mai echilibrate.

Bineînțeles că trebuie evitate, nu mai încape îndoială, alimentele bazate pe ulei, gătite prin prăjire, rântașuri, care pot provoca greață, alimentele foarte grase pe bază de maioneză, de sosuri, de brânzeturi cu conținut foarte mare de grăsime, sosurile albe trebuie evitate”, a spus medicul.

„În ceea ce privește tratamentul, există o multitudine de principii farmacologice care pot fi prescrise de medicul specialist, de la simplele antiemetice, până la emeticele țintite care se adresează numai emezei induse de chimioterapie și medicul oncolog acum are la dispoziție protocoale foarte clare în care se începe cu premedicație chiar și cu 48 de ore înainte de administrarea citostaticelor. În timpul administrării, cu o oră înainte se administrează medicamente foarte eficiente și tratamentul continuă și după.

În principiu, rata de apariție a emezei induse, emezei puternice induse de citostatice este din ce în ce mai mică și aud din ce în ce mai puțini pacienți care acuză o senzație puternică de greață sau care renunță la tratament doar din cauza senzației de vomă", a mai spus medicul oncolog Bogdan Georgescu la DC News și DC Medical.

Mai multe despre dieta în cancer vedeți pe DC News, în videoul de mai jos, cu medicul oncolog Bogdan Georgescu de la SANADOR:

VEZI ȘI: Un suc și un ceai foarte consumate scad absorbția medicamentelor cu 30-40%. Dr. Bogdan Georgescu (SANADOR): E total contraindicat să le bei / video - https://www.dcnews.ro/un-suc-si-un-ceai-foarte-consumate-scad-absorbtia-medicamentelor-cu-30-40prc-dr-bogdan-georgescu-sanador-e-total-contraindicat-sa-le-bei-video_900409.html

Oncologia medicală se ocupă cu studiul apariției și dezvoltării neoplaziilor maligne, urmărind depistarea, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pacienților după tratament.

Specialitatea are ca principal scop tratamentul medicamentos al cancerului (chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie, tratamente personalizate), dar și tratamentul suportiv al simptomelor și al complicațiilor cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel