Fostul prezentator TV Bogdan Gamaleţ este acum arbitru de snooker, un sport cu o tendinţă aristocratică în care jucătorii respectă toate regulile.
Contactat de DC News, Bogdan Gamaleț, celebrul arbitru internațional de snooker, a vorbit despre primul meci pe care l-a arbitrat, dar și despre presă.
Anca Murgoci: Cum ați ajuns arbitru de snooker?
Bogdan Gamaleț: Având în vedere că am totuși o vârstă și ca jucător nu prea pot să fac multe parale, am zis - eu fiind în acea perioadă și vicepreședinte al Federației Române de Snooker - să dau o mână de ajutor măcar ca arbitru din dragoste pentru acest sport și pentru că este o șansă în plus pentru un oficial să știe la perfecție regulamentul.
Anca Murgoci: Snooker-ul este un sport scump?
Bogdan Gamaleț: Eu știu dacă să spunem că este scump? Tenisul cum vi se pare?
Anca Murgoci: Scump.
Bogdan Gamaleț: Călăria cum vi se pare?
Anca Murgoci: La fel de scumpă.
Bogdan Gamaleț: Nu, călăria este mult mai scumpă. La snooker să zicem că odată ce ai niște performanțe care să îți permită să năzuiești spre locuri fruntașe, îți iei un tac în valoare de vreo 600-700 sau 800 de lire sterline, dar este o investiție. Acest tac ar trebui să te țină câțiva ani. În plus, chiria pe un teren de tenis cred că este mai mare decât chiria pentru o oră de antrenament la o masă de snooker. Putem spune că este un sport scump pentru că trebuie să mai cheltuiești și pe haine: ai nevoie de pantofi, pantaloni de stofă, vestă, cămăși albe și papion.
Anca Murgoci: Este un sport cu o tendință aristocratică.
Bogdan Gamaleț: Da. Este un sport prin excelență guvernat de fair-play. Nu știu în care alt sport, cel care a comis o greșeală este primul care o recunoaște, chiar dacă arbitrul nu o vede.
Anca Murgoci: Cum a fost la primul meci pe care l-ați arbitrat?
Bogdan Gamaleț: Am tremurat din toate încheieturile. Mi-a tremurat vocea, mi-au tremurat picioarele. Așa este la început. Aveți permis de conducere?
Anca Murgoci: Da.
Bogdan Gamaleț: Eu am fost cum ați fost dumneavoastră prima dată când ați ieșit cu mașina după ce ați luat permisul. Adică știm unde sunt manetele, știm unde sunt pedalele, numai că nu iese coordonarea la început.
Jurnalism de calitate
Mulți oameni îl cunosc pe Bogdan Gamaleţ de la televizor. A profesat la Prima TV, Televiziunea Română, Realitatea TV şi N24. La acest ultim post de televiziune a fost realizator al emisiunii "Cauză şi efect" şi prezentator de ştiri până la începutul anului 2009. Jurnalele sale de știri puteau fi descrise printr-un singur cuvânt: calitate. În prezent, predă jurnalism la o universitate din București.
Anca Murgoci: V-ați întoarce în presă? Știu că în afară de a fi arbitru de snooker, sunteți și profesor de jurnalism și ați lucrat mult timp în presă.
Bogdan Gamaleț: M-aș întoarce în presă, dar nu în orice condiții. Decât să mă duc să prezint crime și violuri, mai bine nu. Dacă pot să fac ceva de calitate, atunci cu mare plăcere. Adică să nu îmi fie rușine când merg pe stradă.
Anca Murgoci: Credeți că mai există vreo speranță să ne întoarcem la un jurnalism de calitate?
Bogdan Gamaleț: Da. Tabloidizarea nu va înceta niciodată, dar sper că după încă vreo 10-20 de ani, poate ne mai așezăm și noi. Poate ne săturăm și noi de emisiunile tabloide. Poate vom avea emisiuni de genul celor care se fac la BBC cu prezentatori trecuți de prima sau a doua tinerețe pe care să îi creadă lumea. Între mine și dumneavoastră, dacă prezentăm amândoi un accident aviatic, vă asigur că lumea mă va crede mai mult pe mine decât pe dumneavoastră. Am avantajul părului alb și avantajul unei altfel de voci pentru astfel de știri. Nu m-aș întoarce în presă pentru crime sau violuri.
Iată un jurnal de știri prezentat de Bogdan Gamaleț:
SURSA FOTO: Facebook Bogdan Gamaleț
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu