Bogdan Diaconu, analiză dură: Să încetăm cu prostia asta

Președintele PRU, Bogdan Diaconu, consideră că, în România, este nevoie de o schimbare a "filosofiilor de guvernare", inclusiv a celei de finanțare a sistemului bugetar, dar și a celei de colectare de taxe și de impozite.

"Eu cred într-adevăr că nu putem să facem 27 de ani aceleași greșeli și să așteptăm rezultate diferite. Cred că trebuie să schimbăm un pic filosofii de guvernare. Și în ceea ce privește sistemul bugetar, cred că trebuie să încetăm cu prostia asta - să finanțăm posturi de hârtie când nevoile comunităților, de exemplu din două orașe diferite, sunt diferite. Au același număr de locuitori, aceleași posturi, dar într-un oraș sunt mai mulți bătrâni și ai nevoie de mai multă asistență socială, în altul sunt mai mulți copii și ai nevoie mai mult de educație. Și atunci primarul nu poate răspunde acelor nevoi pentru că este limitat de posturi la mia de locuitori. Hai să trecem la o filosofie de finanțare a sistemului bugetar pe anvelopă salarială: atâția bani fond de salarii la mia de locuitori. Să poți alege și putem introduce astfel și competența în sistem. Un manager de instituție de stat poate hotărî dacă lucrează cu 100 de oameni cu 10 milioane salariu sau cu 10 oameni cu 100 de milioane salariu", a declarat liderul PRU, Bogdan Diaconu, la interviul DC News Live.

Citește și: Acuzații de trădare. De ce nu este primită România în Schengen

Acesta propune, totodată, și schimbarea "filosofiei" de colectare a taxelor și impozitelor. 

"Pe de altă parte hai să schimbăm și filosofia de colectare a taxelor și impozitelor. Pentru că avem o reală problemă în România cu echitatea distribuției resurselor pe teritoriul național si de aceea se generează și frustrări ale provinciei față de București, și frustrări ale Transilvaniei față de București... (...) Cred că trebuie trecută la o filosofie de colectare a taxelor și impozitelor acolo unde se desfășoară activitatea economică, adică la punctul de lucru. Cota de TVA care vine la bugetul de stat va veni tot la bugetul de stat, indiferent dacă vorbim de sediul social sau de punctul de lucru, în schimb, cota defalcată de TVA care trebuie să rămână în comunitate, la primăria respectivă, se distribuie acolo unde se desfășoară activitatea economică", a explicat președintele PRU.

Declarația integrală de la minutul 54:00

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel