Bogdan Chirieac, despre șansele lui Erdogan la alegeri: E puțin probabil să...

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV, unde a vorbit despre alegerile din Turcia și despre probabilitatea ca Erdoğan să rămână la putere pentru următorii 5 ani.

„Prima șansă în alegerile de astăzi o are, în mod evident, Recep Tayyip Erdoğan. Kemal Kılıçdaroğlu ar fi putu câștiga, dar se pare că s-au aliniat astrele pentru  Erdoğan, inclusiv în partea religioasă a acestei țări musulmane, lucru extrem de important. Asta înseamnă că politica lui Erdoğan va continua, dacă va câștiga și cred că are prima șansă.

În cei 20 de ani de putere a lui Erdoğan, Turcia a devenit o putere regională relevantă. Turcia este mai puternică din punct de vedere militar decât Federația Rusă. Armata rusă este praf în materie de tehnologie, Turcia  nu este. Are o flotă impresionantă atât în Marea Neagră, cât și în Marea Mediterană.

Pe Erdoğan l-a șocat inflația de peste 80% din Turcia și cutremurul de la începutul primăverii. Fără aceste evenimente, Erdoğan putea să câștige din primul tur alegerile prezidențiale, dar situația economică, războiul declanșat de Rusia în Ucraina care a ridicat foarte mult prețurile la energie și toată această conjunctură l-au făcut să ajungă în turul doi.

Cu tot arsenalul pe care îl are Erdoğan, puțin probabil să piardă”, a spus Bogdan Chirieac la România TV, duminică după-amiaza.

VEZI ȘI: Alegeri în Turcia. Secţiile de votare s-au deschis pentru al doilea tur de scrutin

Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 08:00 (05 GMT) în Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidenţiale, în care preşedintele aflat la sfârşit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informează agenţiile de presă internaţionale.

Erdogan a obţinut 49,5% din voturi în primul tur din 14 mai, în timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Două viziuni asupra ţării, societăţii şi guvernării sunt propuse celor 60 de milioane de alegători din Turcia (diaspora a votat deja) chemaţi să voteze. Stabilitate cu riscul autocraţiei cu hiper-preşedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o întoarcere la o democraţie paşnică, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost funcţionat de 74 de ani.

Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificând statul secular fondat în urmă cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, întărindu-şi în acelaşi timp puterea, într-o direcţie despre care criticii spun că este un marş spre autocraţie.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/alegeri-in-turcia-sectiile-de-votare-s-au-deschis-pentru-al-doilea-tur-de-scrutin_917886.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel