Bogdan Chirieac, observaţie cheie despre sistemul judiciar din România: Modificare esenţială. Aşa e în toată lumea civilizată

Justitie
Justitie

Analistul politic Bogdan Chirieac atrage atenţia asupra unui element cheie care ar trebui modificat în legislaţia penală din România, atunci când vine vorba despre "gulerele albe" şi despre recuperarea prejudiciului constatat de către instanţe în cazul corupţiei, spălării de bani şi al altor astfel de infracţiuni. 

Invitat la România TV, la emisiunea moderată de Liliana Ruse, Bogdan Chirieac a punctat faptul că autorităţile române ar trebui să se concentreze mai mult pe recuperarea prejudiciului constatat de către instanţe în cazul infracţiunilor de corupţie, decât pe "spectacolul cătuşelor" şi condamnarea la închisoare fără a se recupera sumele respective.

"Eu spun că se dă prea uşor arest preventiv, cred că acesta - aşa cum spuneam mulţi dintre noi, cu ani în urmă, în vremea războiului româno-român - trebuie păstrat pentru infracţiunile făcute cu violenţă. Pentru infracţiuni ale gulerelor albe cred că pedeapsa cu închisoarea trebuie calibrată în aşa fel încât să primeze recuperearea prejudiciului. Nu le spun din capul meu... lucrul acesta se întâmplă în toată lumea civilizată: se pune accentul, în toată lumea occidentală, pe recuperarea prejudiciului şi apoi eventuala pedeapsă", apreciază Bogdan Chirieac.

"Înfunzi puşcăria, dar prejudiciul nu se recuperează"

"În România înfunzi puşcăria, ştiţi foarte bine că DNA nu a recuperat mai nimic din miliardele acelea care spunea că sunt prejudicii... erau la un moment dat, anunţa doamna Kovesi, două miliarde de euro prejudiciu. Nu cred că s-au recuperat zece milioane de acolo. Dacă vreţi, toată filosofia penală din România trebuie regândită. O să întrebaţi: 'bine, dar cel prins că fură nu merge la puşcărie?'. Ba merge la puşcărie, dar nu mai bine întâi iei ce-ai furat?", subliniază Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel