Bogdan Aurescu, la Bruxelles: E important să discutăm despre sancțiunile pregătite de UE. Efect puternic de descurajare

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor  Externe, a făcut declarații  despre criza din Ucraina.

Prezent la Bruxelles, Bogdan Aurescu a vorbit despre criza din Ucraina și un posibil summit Biden-Putin:

„Astăzi vom avea pe ordinea de zi un subiect foarte important pentru noi – cel mai important subiect, care este situația securității din Ucraina. Vom avea o discuție foarte importantă cu ministrul de externe ucrainean și apoi o dezbatere între noi, miniștrii de externe ai UE. Voi exprima, încă o dată, solidaritatea și sprijinul pentru Ucraina, pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială. Este o continuare a discuției pe care am avut-o cu ministrul de externe al Ucrainei la München și cred că este foarte important ca dialogul și eforturile de detensionare să continue.

Cred că viitorul Summit dintre președintele Biden și președintele Putin poate da câteva speranțe. Dar, în același timp, cred că orice fel de discuție despre soluționarea acestei crize ar trebui să țină cont, în mod absolut, de principiile fundamentale ale dreptului internațional, care nu trebuie atinse, precum și de parametrii de bază ai dreptului european și arhitectura de securitate. Este foarte important ca principii fundamentale precum suveranitatea și integritatea teritorială, neutilizarea forței, neutilizarea amenințării de a folosi forța și principii precum libera alegere a țărilor suverane de a-și urma în mod liber politica externă și de securitate sunt principii foarte importante ce nu trebuie atinse. De asemenea, principiile foarte importante privind misiunea de bază a NATO nu ar trebui să fie afectate în timpul acestor discuții.

Cred că este important să discutăm astăzi despre finalizarea pachetului de sancțiuni pregătit de Uniunea Europeană. De asemenea, este foarte important să începem să comunicăm despre conținutul acestui pachet, deoarece acest pachet are un efect de descurajare foarte important și trebuie să-l utilizăm.

Și voi reitera astăzi propunerea pe care am făcut-o pe 24 ianuarie, în cadrul Consiliului Afaceri Externe anterior, despre organizarea unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe la Kiev, în semn de solidaritate și sprijin politic pentru Ucraina.

Vom discuta, desigur, despre Bosnia și Herțegovina, despre relațiile UE – țările CCG, despre Mali, despre diplomația climatică. Toate acestea sunt subiecte foarte importante, dar Ucraina va fi în topul interesului nostru“, a spus, la Bruxelles, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe.

Ciucă spune că România e pregătită să accepte refugiați

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat, luni dimineață, despre situația actuală din Ucraina și a spus că toate informațiile le primește din surse deschise.

Întrebat dacă a primit solicitări pentru a pune la dispoziție o aeronavă care să aducă în țară românii din Ucraina, premierul a răspuns că nu are nicio solicitare în acest sens. „Există doar comunicatul MAE și, în funcție de solicitări, suntem pregătiți să acționăm ca atare. Există pregătite măsuri, astfel încât să putem să asigurăm sprijinul necesar unui flux de refugiați, inclusiv partea de repatriere. Până în acest moment, nu există nicio solicitare”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul României a fost întrebat câți refugiați poate primi România. A răspuns că este vorba despre „un număr destul de mare” (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel