Bogdan Aurescu, în vizită în Macedonia de Nord

Sursă foto: Facebook (MAE)
Sursă foto: Facebook (MAE)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, se află într-o vizită oficială în Macedonia de Nord. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, este, joi, în vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitaţia omologului său, Bujar Osmani, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, programul vizitei ministrului român va include, pe lângă consultările politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, primiri de către preşedintele Stevo Pendarovski şi preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi.

Discuții pentru consolidarea relațiilor celor două țări

Discuţiile cu oficialii din Republica Macedonia de Nord vor avea drept obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe creşterea şi diversificarea dialogului politic şi a cooperării economice, inclusiv comerciale, precum şi extinderea cooperării sectoriale dintre cele două state, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu prilejul vizitei efectuate de ministrul Bujar Osmani la Bucureşti, la 16 decembrie 2020.

Şeful diplomaţiei române va sublinia, totodată, importanţa cooperării în vederea prezervării identităţii culturale şi lingvistice a persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite, având în vedere rolul de liant pe care acestea îl au în relaţia dintre România şi Republica Macedonia de Nord.

În cadrul întâlnirilor cu înalţii oficiali din Republica Macedonia de Nord, Bogdan Aurescu va reitera "sprijinul ferm şi principial al României pentru parcursul european al acestei ţări şi va sublinia importanţa strategică a procesului de extindere a Uniunii Europene, esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregului continent european, aspect evidenţiat inclusiv în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei". De asemenea, ministrul român va exprima aprecierea pentru alinierea promptă şi completă a Republicii Macedonia de Nord la sancţiunile şi măsurile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse.

NATO, un cadrul de colaborare

Totodată, vor fi discutate colaborarea dintre România şi Republica Macedonia de Nord în cadrul NATO şi va fi subliniată deschiderea pentru abordarea comună, în cadrul Alianţei, a provocărilor strategice actuale, având în vedere interdependenţa dintre securitatea regiunii Balcanilor de Vest şi securitatea pe Flancul Estic, în special în sudul acestuia, la Marea Neagră.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul României pentru viitoarea Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE, care va fi exercitată în 2023 de Republica Macedonia de Nord.

Nu în ultimul rând, în cadrul vizitei vor fi semnate, de către cei doi miniştri, o serie de documente bilaterale care vor contribui la aprofundarea cooperării dintre cele două ţări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel