Bogdan Aurescu: Colegii de la Servicii au un merit important. Mai sunt 15 români în Afghanistan

Guvernul României
Guvernul României

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a oferit informații detaliate despre situația românilor din Afghanistan. 

„Am reușit să aducem în incinta aeroportului pe cei 14 cetățeni români, care se aflau încă de la începutul săptămânii într-o bază militară aflată la circa 6 kilometri de aeroport. Au fost făcute niște demersuri interinstituționale destul de dificile și complexe, mai ales colegii de la Servicii, care au un merit foarte important în acest efort. Au intrat în contact și au coordonat cu alți parteneri internaționali ai României, companii angajatoare. Repet, a fost un demers foarte complicat, dar care, iată, a reușit în cele din urmă”, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-o intervenție la Digi24. 

Români evacuați de angajatorii lor

„Ceilalți cetățeni români care se află în Kabul, care sunt în aeroportul internațional și care nu și-au manifestat dorința de a fi evacuați au planurile lor de evacuare, care sunt făcute de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, despre o companie sau alte situații. Sigur, noi suntem în contact permanent și cu acești cetățeni români, le-am prezentat de fiecare dată oportunitățile de evacuare atunci când avionul de transport militar a ajuns pe aeroportul din Kabul. De fiecare dată, însă, ei au spus că preferă să folosească planurile de evacuare pe care le au deja la dispoziție.

În afară de cei 14 cetățeni români, mai este un cetățean român aflat în afara aeroportului, care dorește repatrierea și care lucrează pentru un program ONU și care, de asemenea, a încercat și va încerca în continuare cu un convoi al Organizației Națiunilor Unite să ajungă la aeroport”, a mai spus ministrul în declarația sa. 

Un drum dificil și periculos

Ministrul Aurescu a vorbit și despre dificultățile cetățenilor români în demersul lor de a ajunge la aeroport. 

„Din cauza situației de securitate, care este foarte complexă și fluidă în oraș, chiar și în situația unor distanțe foarte scurte, cum vorbeam despre această distanță de 6 kilometri, între baza militară respectivă și aeroportul internațional. Există tot felul de obstacole la diferite puncte de control care sunt controlate de facțiuni ale mișcării talibane. Există, repet, o situație de securitate dificilă, foarte mulți oameni blochează aceste rute de acces în dorința de a ajunge către aeroport. În mare, este foarte dificil să transporți persoane, să tranzitezi persoane, dintr-o locație în alta, chiar și pe distanțe scurte”, a declarat ministrul. 

Cei care încearcă să facă drumul dintre oraș și aeroport se angajează într-o acțiune periculoasă, ce are potențialul de a le pune viața în pericol. 

„Este evident din imaginile și informațiile publice că aceste încercări pot să fie destul de periculoase. De aceea, acest transfer al celor 14 cetățeni români, cu privire la care se fac eforturi încă de la începutul săptămânii, a fost foarte dificil. Mă bucur că aceste eforturi au ajuns la un rezultat bun, ceea ce înseamnă că acești 14 cetățeni români vor putea fi evacuați cu următorul zbor al aeronavei militare românești, care în momentul acesta se află la Islamabad”, a mai spus Bogdan Aurescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel