Bobotează: Crucile de gheaţă sunt gata

Tradiţia de a avea la Bobotează faimoasele cruci din gheaţă va fi respectată şi în acest an la Galaţi prin grija angajaţilor de la depozitul frigorific al unei societăţi comerciale din apropierea oraşului.

Cele două cruci mari din gheaţă care vor fi folosite la ceremonialul religios de Bobotează sunt gata şi stau la rece, la -18 grade Celsius, în depozitul frigorific al unei societăţi comerciale, care le face de şase ani.

Fiecare cruce din gheaţă are 1,20 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi este formată din aproximativ 50 de litri de apă, puşi la congelat, într-o formă metalică.

"A durat cam 12 ore ca apa să îngheţe în formele pe care noi le-am făcut. Cele două cruci sunt ţinute în depozit la -18 grade Celsius. Nu cred că se vor topi când vor fi scoase, chiar dacă nu va fi chiar aşa de frig afară, vor rezista", a declarat miercuri Ionela Negru, de la societatea comercială.

Ele vor fi aşezate, sâmbătă, în cadrul natural al Bisericii Precista, când se prăznuieşte Botezul Domnului; una va fi în curtea bisericii şi după ce va fi sfinţită, va aştepta creştinii la închinare, ca să-i sfinţească. Cealaltă va fi aşezată la kilometrul zero, pe faleza Dunării, şi va însoţi soborul de preoţi la slujba de sfinţire a apei Dunării. Potrivit preotului protopop Ionel-Eugen Buruiană, prin modelarea crucii de gheaţă, creştinii locului se pun în acord şi în armonie cu întreaga creaţie a lui Dumnezeu, însă lipsa gerului care să îngheţe apa este suplinită de ani buni de temperatura depozitului frigorific de la societatea comercială din apropierea oraşului.

"Pe vremuri, când Dunărea era îngheţată, oamenii locului tăiau crucea din gheaţa care se forma pe Dunăre, pe râurile sau pârâurile cu care se învecinau, astfel aducând recunoştinţă şi închinare lui Dumnezeu, prin cinstirea Sfintei Cruci. Pentru că în ultimii ani gerul Bobotezei nu prea îşi mai face simţită prezenţa în perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, s-a apelat la această soluţie de a confecţiona crucea de gheaţă într-o fabrică", a declarat Ionel-Eugen Buruiană.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel