Bobotează - Crucea aruncată în râul Gilort, recuperată tot de un militar

Ajunul Bobotezei - 5 ianuarie. De ce nu se mănâncă și nu se bea nimic
Ajunul Bobotezei - 5 ianuarie. De ce nu se mănâncă și nu se bea nimic

Peste 300 de persoane din comuna Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, au participat, luni, la slujba de Bobotează din satul Bălceşti, Gorj, care a fost urmată de aruncarea crucii din lemn în apele reci ale râului Gilort.

Crucea aruncată în râul Gilort a fost recuperată, pentru a zecea oară, de un militar din localitate. Marian Ciungu, un militar în vârstă de 33 de ani, din comuna Bengeşti-Ciocadia, se aruncă, de 12 ani, în râul Gilort, pentru a recupera crucea de lemn. Anul trecut, el a fost singurul participant.

La ceremonia de anul acesta a mai participat un tânăr din localitate, însă a pierdut în fața lui Marian Ciungu. Câștigătorul spune că a făcut acest gest, de Bobotează, pentru a avea noroc şi sănătate.

”Am fost declarat câștigător și în acest an. Este a zecea oară când câștig, de 12 ani sar în Gilort. De 10 ori am scos crucea. Au sărit mai întâi niște prieteni, au zis să particip și eu și de atunci am dus tradiția mai departe. Și bunicul meu se ducea în fiecare an pe marginea Gilortului, dar nu se arunca după cruce, se spăla acolo pe marginea apei. Astăzi am avut concurență, nu a fost greu, pentru mine a fost foarte ușor. Vremea a fost mai frumoasă ca anul trecut, soare, apa tot rece este, temperatura apei este mai rece, afară e foarte cald. Sunt ferit de boli, sănătatea e pe primul loc, înțelegere în familie. Mă simt și mai ușurat", a declarat, corespondentului Mediafax, Marian Ciungu.

Cei doi concurenți au primit câte 50 de lei, iar câștigătorul a oferit banii unui copil din localitate. Înainte să arunce crucea în râu, preotul comunei Bengeşti-Ciocadia a oficiat o slujbă de sfinţire, la care au participat peste 300 de localnici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel