BOALA LIMBII ALBASTRE. Patru noi focare au fost confirmate în Prahova

Vacă
Vacă

BOALA LIMBII ALBASTRE. Patru noi focare de boala limbii albastre au fost confirmate în gospodării din Prahova, numărul total al focarelor confirmate în acest judeţ ajungând astfel la şase.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, analizele de laborator făcute la Laboratorul naţional de referinţă al Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală au confirmat existenţa a patru noi focare de boala limbii albastre în localităţile Bertea, Aluniş, Surani şi Poseşti. Cele patru focare confirmate se adaugă altor două focare existente la o stână din localitatea Cărbuneşti şi într-o gospodărie din comuna Ariceştii Zeletin, scrie Mediafax.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Directorul DSVSA Prahova a precizat că toate cele patru focare de boala limbii albastre nou confirmate sunt în gospodării ale oameilor şi că până în prezent niciun animal nu a murit.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Mihai Terecoasă a mai spus că, pe lângă cele şase focare de boală confirmate, există alte cel puţin şase suspiciuni, toate cazurile înregistrându-se în gospodării din zone în care boala a fost confirmată deja.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate pentru prima dată în România în Buzău, iar la scurt timp virusul s-a extins şi în Vrancea, judeţe unde au fost înregistrate şi decese provocate de această boală.

BOALA LIMBII ALBASTRE. ANSVSA a notificat, conform procedurilor, statele din Uniunea Europeană şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală (OIE), despre apariţia acestei boli pe teritoriul României.

BOALA LIMBII ALBASTRE. De asemenea, ANSVSA a convocat Grupului Naţional de Experţi pentru Bluetongue, pentru a stabili măsurile care trebuie adoptate în vederea limitării transmiterii bolii la alte animale.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala limbii albastre afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

BOALA LIMBII ALBASTRE. Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

BOALA LIMBII ALBASTRE. În Europa, boala limbii albastre este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy