BNR, monedă de aur dedicată Regelui Mihai I

Banca Națională a României îl omagiază pe Regele Mihai. 

La invitația guvernatorului Băncii Naționale, academicianul Mugur Isărescu, Majestatea Sa Custodele Coroanei a participat la Palatul Băncii Naționale, în seara de 25 octombrie 2021, la inaugurarea expoziției și la lansarea monedei din aur, ambele cu tema 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României.

La eveniment, care s-a desfășurat fără public, cu respectarea restricțiilor în vigoare, au participat Alteța Sa Regală Principele Radu, Altețele Lor Regale Principesa Elena și Principesa Sofia, precum și înalți reprezentanți ai Băncii Naționale. Au fost prezente personalități din societatea civilă, informează Familia Regală a României.

Aversul redă corpul central al Palatului Regal din București, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „500 LEI” și anul de emisiune „2021”.

Reversul prezintă portretul Regelui Mihai I al României și inscripțiile în arc de cerc ,,REGELE MIHAI I” și ,,100 DE ANI DE LA NASTERE”. Monedele din aur cu tema 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României au putere circulatorie pe teritoriul României, informează Banca Naţională a României.

Patriarhul Daniel: Regele Mihai I - om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public

 Regele Mihai I a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credinţă puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, afirmă Patriarhul Daniel, într-un mesaj transmis la împlinirea a 100 de ani de la naşterea suveranului.

"Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Regelui Mihai I al României, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea sa, evidenţiind marile virtuţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de-a ierta pe cei ostili. Personalitate istorică marcantă a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-Al II-lea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în acelaşi timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credinţă puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române "Nihil sine Deo" ("Nimic fără Dumnezeu")", a transmis Patriarhul.

Întâistătătorul BOR arată că "Regele Mihai a trăit cu discreţie, dar cu intensitate, credinţa ortodoxă în care a fost botezat şi pe care a păstrat-o cu multă grijă în toată viaţa sa, ca fiind cea mai preţioasă comoară primită de la mama sa, Regina Elena, şi de la poporul român evlavios".

"Această credinţă l-a ajutat să fie statornic în iubirea sa faţă de poporul român, de Biserică şi de familie. De asemenea, trebuie să menţionăm că, deşi era un creştin ortodox în cuvânt şi faptă, Regele Mihai era, în acelaşi timp, respectuos faţă de alte culte religioase, fiind un om al păcii interetnice şi interreligioase", a adăugat Patriarhul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel