BNR: Inflația va ajunge la 4,2 %. Ce spune Liviu Dragnea

Crişan Andreescu / 17 mai 2019 / 14:40 Salveaza PDF Comentarii
Rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019
Descriere foto: Rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019

Banca Naţională a României prognozează o inflație de 4,2% pentru finalul acestui an, față de 3% cât estimase în luna februarie, a anunțat guvernatorul Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Inflaţia estimată pentru 2020 este și ea în creștere de la 3,1% la 3,3%. Isărescu a făcut anunțul într-o conferinţă de presă în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Conform Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua să se plaseze peste limita superioară a intervalului ţintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestării şocurilor de natura ofertei în prima parte a anului curent.

Creșterea prognozei de inflație e cauzată de creșteri de prețuri.

Ce spune Liviu Dragnea

„Nu comentez, că nu sunt comentatorul BNR, ştiu că Banca Naţională are nişte comentatori foarte buni şi foarte isteţi. Nu vreau să comentez asta şi, în general, nu vreau să comentez previziunile niciunei instituţii. S-a dovedit până acum, din fericire pentru români, că ceea ce am prognozat noi în programul de guvernare s-a confirmat în realitate. Ceea ce spuneau ei, de exemplu, UE sau Comisia Europeană spunea că o să avem o creştere economică de 3,3 %. Uite că avuserăm 5,1, alte agenţii de rating – 3,8 – 3,5 – 3,9, asta an de an, Consiliul Fiscal spunea că o să avem 4. În fiecare an ni se spune că o să fie foarte rău. Realitatea programului nostru de guvernare este că românii o duc mai bine şi creşterea economică este mai bună, deci nu vreau să comentez previziunile nimănui", a spus Dragnea, citat de Agerpres.

Vezi si: EXCLUSIV Adrian Vasilescu, moment special. Interviu: Cum l-a cunoscut pe Isărescu - video

Referitor la faptul că guvernatorul BNR a atras atenţia asupra unei creşteri accelerate a preţurilor în acest an, Dragnea a spus: „Noi nu putem micşora preţurile, nu există măsuri administrative să micşorezi preţurile. Să temporizăm, pe de o parte, ROBOR-ul, care nu mai este ROBOR, este un alt indice care va genera dobânzi mai mici la credite, pe de altă parte, preţurile le energie şi la gaze să fie plafonate".


Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27