BNR, limitarea creditării. Orban: E prea târziu

Raluca Turcan și Ludovic Orban
Raluca Turcan și Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la Băileşti, că decizia BNR privind reducerea nivelului maxim al gradului de îndatorare a fost luată prea târziu, pentru că restrângerea consumului se manifestă pe piaţă de circa trei luni. 

"Decizia BNR nu este o decizie care a fost luată devreme şi care ar provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să acrediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul", a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a explicat că foarte multe persoane, având şi venituri mai mari, au manifestat "optimism" şi şi-au asumat riscuri foarte mari, îndatorându-se într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au, existând astfel riscul incidentelor de plăţi. Potrivit lui Orban, restrângerea consumului va duce la dispariţia singurului motor de creştere economică folosit de Guvernul PSD-ALDE, motiv pentru care este posibil ca în 2019 creşterea economică să nu depăşească 2%. 

"E posibil să avem o creştere economică de unu, maximum două procente"

"Restrângerea consumului tocmai acestui fapt se datorează: că oamenii s-au dus mai mult decât le permitea plapuma, iar în momentul de faţă nu mai au din ce să cumpere şi asta e restrângerea cererii pe piaţă, care va duce la dispariţia singurului motor de creştere pe care l-au folosit guvernanţii PSD-ALDE, şi anume, creşterea consumului. În momentul în care le dispare şi acest motor de creştere, aşteptările noastre sunt ca în 2019, nu că va fi creştere de 3-3,5%, ci e posibil să avem o creştere economică de unu, maximum două procente, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru proiecţiile bugetare în baza legii salarizării publice şi legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au făcut în diferite domenii", a afirmat Orban. 

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat miercuri de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României. 

SINTEZA DECLARAȚIILOR DIN CONFERINȚA DE PRESĂ SUSȚINUTĂ DE PREȘEDINTELE PNL LUDOVIC ORBAN (DOLJ) - 21 OCTOMBRIE 2018


(Partidul Naţional Liberal susţine alături de preşedintele Klaus Iohannis demisia domnului Tudorel Toader? Care credeți că va fi finalitatea acestui demers?)

Cu siguranță am și anunțat intenția de a depune o moțiune în Parlament împotriva ministrului Justiției, dar este mult prea puțin demisia ministrului Justiției. Readuc aminte că atunci când majoritatea parlamentară și Guvernul au refuzat să ceară punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, Partidul Național Liberal nu a renunțat la obiectivul de a avea o analiză făcută de cei mai redutabili specialiști în materie de democrație și de drepturi și in materie de organiare a sistemului de justiție.  Am reușit să sesizăm Comisia de la Veneția convingându-ne colegii de la nivelul APCE, și aici îl felicit pe domnul Ionuț Stroe, care este reprezentantul nostru în APCE, care a fost implicat alături de colegii noștri în acest lobby, pe care l-am dus în condiții de ostilitate maximă.

Am reușit să sesizăm Comisia de la Veneția atât în ceea ce privește modificările la Legea 303,304 și 317, cunoscute ca legile Justiției. De asemenea, am reușit sesizarea și privitor la CP și la CPP. În privința legilor Justiției, menține 8 dintre recomandări care au fost prezente în raportul experților. În privința CP și CPP recomandă autorităților din România să reia de la început procesul de amendare și mai ales să fie un proces transparent în care să fie implicată societatea.

Trebuie să știți că dl Iordache, în plenul Comisiei de la Veneția, a solicitat Comisiei de la Veneția asistența Comisiei în elaborarea modificărilor la lege pentru transpunerea în legislație a recomandărilor a Comisiei de la Veneția. Evident că oficialii Comisiei de la Veneția i-au răspuns domnului Iordache că nu este el cel care instituțional poate să apeleze la Comisia de la Veneția că să asiste procesul de elaborare și i-a zis că așteaptă solicitarea din partea Guvernului sau din partea conducerii Camerelor.  Ne pasc pericole uriașe în cazul în care în ceasul al doisprezecelea nu se vor trezi acești indivizi certați cu legea, certați cu democrația.

În ceea ce ne privește am anunțat public că pregătim un proiect de lege de transpunere a recomandărilor de la Veneția pe cele trei legi ale Justiției. În privința CPP readuc aminte că în urma atacului la CCR realizat de președintele României și de PNL, 64 de prevederi din cele 99 de modificări au fost declarate neconstituționale.

Evident și în privința CPP ne vom mobiliza pentru a asigura înlocuirea acestor modificări, iar în privința CP solicităm din nou CCR să amâne pronunțarea și să trimită cele 5 întrebări preliminare care au fost formulate de experții PNL, să le trimită la Curtea de Justiție a UE, astfel  încât în pronunțarea Curții să avem  și  punctul de vedere al Curții de Justiție a UE. Cu siguranță, în cazul în care președintele va declanșa consultări vom fi prezenți și vom pune umărul ca legile Justiției, CP și CPP să fie făcute în conformitate cu reglementările de la nivelul european, pentru a asigura o justiție independentă.

 (La Senat a trecut un proiect de lege al PSD, prin care să se revină la alegeri uninominale, urmând ca această lege să ajungă în Camera Deputaților. PNL susține un astfel de sistem?)

 În momentul în care am discutat problema sistemului electoral în partid, noi am susținut fie sistem uninominal în 2 tururi, exact ca la primar, sau un sistem mixt asemănător cu sistemul german.În ceea ce mă privește personal, eu, de când sunt în politică, am fost adeptul sistemului uninominal.

Există un proiect de lege la Parlament, depus de PNL, privind alegerea primarilor în 2 tururi care a fost respins de Senat, și acum este în dezbatere la Camera Deputaților. Dacă la Senat, cei de la ALDE au votat pentru, în Comisia juridică de la Camera Deputaților reprezentanții ALDE au votat împotriva proiectului de lege.

Pentru a putea trece acest proiect suntem dispuși să discutăm cu oricine, inclusiv cu parlamentari individuali.

(La nivelul PNL a avut loc vreo dezbatere pe tema susținerii sau nu a parteneriatului civil?)

 Nu, n-am avut. E un grup care ne-a solicitat. si am desemnat un reprezentant, pe domnul Cupșa, dar în rest nu am știre de alte discuții.

 (Cum comentați documentul trimis de Guvern la Bruxelles, prin care se anunță înghețarea salariilor?)

 Acești parșivi cu două fețe, o față au când comunică cu instituțiile UE, și o față total diferită o au în momentul în care comunică în fața opiniei publice din România. Ei sunt în continuae în campanie. Se laudă că dublează pensiile, se laudă că dublează salariile, și ei trimit la Bruxelles hârtie în care spun că este posobilă înghețarea salariilor în sectorul public pe anul 2019. Se fac că măresc salariile și pensiile , iar în timpul asta dau drumul la inflație.

Poate noi nu o să creștem în campanie pensiile cu cât se laudă PSD, dar noi cu siguranță atunci când creștem pensia, creștem  și puterea de cumpărare a pensiei. În nicio țară din lumea asta nu există ceea ce e la noi. Nu poți să crești salariile în sectorul public, dacă ție nu îți cresc salariile în sectorul privat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel