BLOCAJ pentru românii întorși din UK. De ce nu-și pot schimba permisul de conducere

foto pixabay
foto pixabay

Mai mulți români întorși din Marea Britanie s-au lovit de o situație de blocaj, din cauza Brexit.

Românii nu-și pot preschimba permisele de conducere din cauză că autoritățile române nu mai pot verifica documentele originale şi nici cazierul rutier al solicitanţilor din cauza Brexit-ului. Alba24.ro semnalează cazul a zece cetățeni din județul Alba aflați în această situație. 

Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului Alba, în mod normal, documentele puteau fi verificate în timp real într-o bază de date comună a țărilor europene, însă acest lucru nu mai este posibil după ieșirea Marii Britanii din UE.

Între cele două state nu există un acord bilateral, cel puțin deocamdată. Practic, oamenii nu mai au dreptul de a conduce, deși nu au încălcat nici o lege. 

O situație similară s-a întâmplat și la Bihor, unde sunt 34 de cereri de preschimbare a unor permise de conducere emise în Marea Britanie, cu altele româneşti, scrie ziarul Bihoreanul.

Orădeanul Florin Dumea s-a întors în ţară anul trecut, după 20 ani petrecuţi în Anglia. Când a plecat, avea permis de conducere pe care l-a înlocuit acolo cu unul emis în Marea Britanie, iar acum, când a revenit în România, a cerut să i se preschimbe documentul englezesc cu un permis de conducere românesc.

”Am depus o solicitare pe 18 ianuarie. Pe 24 ianuarie îmi expira permisul de conducere emis în Marea Britanie. Înţeleg că, în astfel de cazuri, autorităţile cer şi primesc de la cele din Marea Britanie un fel de aprobare, în care se arată că nu mi s-a ridicat permisul acolo. Nu au făcut-o nici până azi, cererea mea zace acolo, la fel ca alte zeci. Am fost în audienţe, inclusiv la Prefectură. Nu mi se eliberează nici măcar o dovadă, să pot conduce în perioada aceasta”, spune Dumea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel