Blocaj în spitale. Lăsate fără contract cu CNAS, timp de două săptămâni nu vor putea cumpăra nici măcar o tabletă de paracetamol

spital
spital

Astăzi a expirat a doua prelungire a contractului pe 2010 dintre CNAS și spitale sau medici de familie. Timp de două săptămâni, până când nu va intra în vigoare noul contract-cadru, spitalele nu vor putea face niciun fel de achiziție, nici măcar o tabletă de paracetamol. Cele care nu  au putut face stocuri de materiale medical se vor vedea nevoite să sisteze activitatea parțial. Contractul cadru trebuia semnat în 2010, ca să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Nici farmaciile și nici alți furnizori nu vor fi de acord să ofere marfă pe datorie, căci au acumulat deja datorii imense din cauza lipsei rambursării de la CNAS.

Controversatul contract-cadru între CNAS pe de o parte și spitale, centre medicale, cabinete de medicină de familie sau farmacii pe de altă parte, ar fi trebuit să intre în vigoare în ianuarie 2011, însă medicii de familie au refuzat să-l semneze pentru că nu erau de acord cu obligația de a asigura servicii de permanenţă şi să realizeze raportări online în timpul orelor de program și nici cu bugetul redus. S-a decis amânarea semnării pentru luna aprilie și prelungirea celui vechi. Numai că nici în aprilie nu au reușit să se înteleagă și s-a mai amânat încă trei luni, până la 1 iunie. "Decât să intre cabinetul în faliment într-o lună de zile prin incapacitate de plată, prefer să nu fac acest contract", a spus preşedintele FNPMF, medicul Doina Mihăilă.

Mulți dintre medici sunt de părere că se poate merge pe acest sistem până la sfârșitul anului, cu încă două amânări, numai că nu se poate merge pe contractul vechi pentru că s-au schimbat regulile jocului. S-au introdus noi criterii de finanțare, iar spitalele vor primi bani și în funcție de numărul de medici existenți la semnarea contractului. În condițiile blocării posturilor, aceștia sunt mult mai puțini, deci și finanțarea de la CNAS va fi direct proporțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel