Bistriţa-Năsăud: Victimele Holocaustului, comemorate de comunitatea evreiască şi de oficialităţile locale, în faţa Sinagogii

[] []

10 oct 2019 / 13:20
Salveaza PDF Comentarii

Victimele Holocaustului au fost comemorate, joi, de către comunitatea evreiască din judeţul Bistriţa-Năsăud şi oficialităţile locale, la monumentul ridicat în memoria acestora în faţa Sinagogii din municipiul reşedinţă. 

La eveniment au participat prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Ţintean, viceprimarul municipiului Bistriţa, Gelu Muthi, preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţa-Năsăud, Iosif Valter, precum şi alţi reprezentanţi ai acestei comunităţi, care mai numără în prezent în jur de 40 de membri.

Discursul oficial din partea Comunităţii Evreilor Bistriţa-Năsăud a fost susţinut de Natalia Ţigăuan, secretar, care a explicat şi motivul pentru care evenimentul de comemorare a fost amânat cu o zi, şi anume că în data de 9 octombrie evreii au sărbătorit Yom Kippur - Ziua Ispăşirii, considerată cea mai importantă sărbătoare religioasă. În cuvântul său, Natalia Ţigăuan a făcut un apel către cei care vizitează fostele lagăre de la Auschwitz şi Birkenau să povestească tuturor ce au văzut acolo.

'Să ne amintim, este îndemnul unei rugăciuni evreieşti, pentru ca tragedia Holocaustului să nu se mai repete niciodată, şi umanitatea să nu uite ce înseamnă umanitate. Am o recomandare: cei care au vizitat Auschwitz şi Birkenau să povestească cunoscuţilor, prietenilor, copiilor ce au văzut acolo. Celor care nu au fost, le sugerez să meargă şi să vadă adevărata dimensiune a cuvântului Holocaust', le-a spus secretarul Comunităţii Evreieşti Bistriţa-Năsăud celor prezenţi. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la monumentul ridicat în memoria victimelor Holocaustului. Din judeţul Bistriţa-Năsăud, în perioada mai-iunie 1944 au fost deportaţi în jur de 6.000 de evrei în lagărele morţii de la Auschwitz şi Birkenau, informează Agerpres. 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27