Biserica protestantă olandeză RECUNOAȘTE. A cerut iertare comunităţii evreieşti

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Biserica Protestantă din Olanda (PKN) şi-a recunoscut duminică rolul în persecutarea evreilor.

Preşedintele PKN, Rene de Reuver, a cerut iertare comunităţii evreieşti, la 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, la o ceremonie de comemorare a tragediei din 1938, când firmele evreilor din Germania au fost atacate în cursul aşa-numitei Kristallnacht - Noaptea de cristal, informează dpa, scrie Agerpres. 

'PKN doreşte acum să recunoască fără rezerve că biserica a pregătit terenul în care au putu înflori antisemitismul şi ura', a spus de Reuver.

Biserica a recunoscut



Biserica a recunoscut şi că a făcut prea puţin pentru a-i ajuta pe evreii din Olanda în timpul războiului şi al ocupaţiei germane, şi că a întârziat să-şi asume răspunderea pentru această atitudine. 'Sperăm că nu e prea târziu', a adăugat oficialul PKN. El a afirmat că biserica nu a reuşit de multe ori nici să îi ajute pe evreii întorşi din lagărele de concentrare germane sau pe cei care se ascundeau.

Declaraţia a fost prezentată mai întâi, în aceeaşi zi, comunităţii evreieşti



Olanda a fost ocupată de Germania nazistă în mai 1940. Ulterior, 140.000 de evrei - circa 75% din comunitatea evreiască olandeză - au fost ucişi. Ceremonia de duminică a marcat crimele şi arderea sinagogilor în timpul pogromurilor din noiembrie 1938, care au marcat începutul persecutării sistematice a evreilor în Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel