Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales un nou patriarh

Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales un nou patriarh
Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales un nou patriarh

Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales joi un nou patriarh, care va conduce această influentă organizaţie religioasă într-o perioadă în care Serbia pendulează între aderarea la Uniunea Europeană şi legături puternice cu Rusia, principalul său aliat din zona ţărilor slave, informează Reuters.

Episcopul Porfirije Peric, în vârstă de 59 de ani, considerat un modernist în interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea patriarh al Serbiei şi devine astfel succesorul patriarhului Irineu, care a murit în noiembrie din cauza maladiei COVID-19 la vârsta de 90 de ani.

'Sfântul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminenţa sa episcopul mitropolit de Zagreb şi Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei', a anunţat Biserica Ortodoxă Sârbă într-un comunicat. Patriarhul Porfirije va conduce o biserică cu 12 milioane de credincioşi, care trăiesc în Serbia, alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo şi în dioceze din Statele Unite, Australia şi Europa Occidentală.

Biserica şi guvernul de la Belgrad se bucură de sprijinul Rusiei în ceea ce priveşte refuzul lor de a recunoaşte independenţa Kosovo, o fostă provincie din sudul Serbiei, populată majoritar de etnici albanezi.

Sârbii şi Biserica Sârbă consideră Kosovo drept leagăn al creştinătăţii ortodoxe sârbeşti şi gazdă a unora dintre cele mai importante mănăstiri şi situri religioase ale lor. Clopotele bisericilor din Belgrad au răsunat joi după ce Porfirije a fost văzut în timp ce ieşea din Catedrala Sfântul Sava din capitala Serbiei, unde a avut loc votul Sfântului Sinod. Patriarhul Porfirije va fi întronizat oficial în zilele următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel