Birchall, la Reuniunea Rețelei Judiciare Europene. Ce s-a decis

Ana Birchall
Ana Birchall

Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, ministru al Justiției interimar, a participat la Reuniunea Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială și autorităților centrale desemnate în aplicarea Regulamentului Bruxelles II bis.

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice, ministrul interimar al justiției, Ana BIRCHALL, a deschis, miercuri, 15 mai, la Palatul Parlamentului, lucrările Reuniunii Rețelei Judiciare Europene în materie civilă și comercială și autorităților centrale desemnate în aplicarea Regulamentului Bruxelles II bis.

La lucrările desfășurate în perioada 15-16 mai 2019, participă reprezentanți din cadrul instituțiilor europene, din statele în curs de aderare și experți din statele membre (magistrați și membri ai autorităților centrale naționale, avocați, mediatori, notari, precum si reprezentanți ai mediului academic).
Viceprim-ministrul Ana Birchall a declarat în deschiderea lucrărilor cu privire la tema reuniunii că:

"S-a decis ca, din sfera actelor comunitare ce fac obiectul cooperării judiciare în materie civilă, această reuniune să fie dedicată aplicării Regulamentului Bruxelles II bis. S-a avut în vedere că acest regulament este de actualitate nu numai datorită aplicării sale din ce în ce mai numeroase în spațiul Uniunii Europene, ca urmare a creșterii constante a numărului de cauze transfrontaliere în materia dreptului familiei cu care se confruntă autoritățile naționale. Tema este însă de actualitate și pentru că, în prezent, ne aflăm în linie dreaptă în ceea ce privește finalizarea reformării (substanțiale) a Regulamentului Bruxelles II bis, ca prioritate a României în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, după 3 ani și 6 Președinții rotative ale CONS UE. Astfel, suntem cel mai aproape de momentul la care vom avea norme actualizate în materia dreptului familiei, atât în ceea ce privește aspectele matrimoniale, cât și în ce privește răspunderea părintească".

Ministerul Justiției, desemnat Autoritate Centrală

Ministerul Justiţiei a fost desemnat Autoritate Centrală în aplicarea Regulamentului Bruxelles II bis în vederea păstrării unei continuităţi a activităţii desfăşurate ca Autoritate Centrală şi pentru aducerea la îndeplinire a Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii adoptată la Haga în 1980, al cărei text se află în strânsă legătură cu regulamentul în discuţie. Din perspectiva Autorității Centrale române, s-a constatat o creștere a numărului de cereri de asistență formulate în aplicarea acestui Regulament, cele mai multe vizând, pe lângă cererile de înapoiere a copilului, solicitări de informații privind situația copilului sau despre deciziile luate cu privire la un copil. În aceste cazuri, Ministerul Justiției din România colaborează, la nivel național, cu autoritățile române pentru protecția copilului, instanțele judecătorești și cu oficiile consulare ale României din străinătate.

Reuniunea va continua în data de 16 mai când sunt programate întâlniri bilaterale, prilej de discuție între experții implicați în materia dreptului familiei pe marginea dosarelor aflate în lucru. Această oportunitate creată în cadrul reuniunilor Rețelei judiciare europene in materie civila se bucură de succes și în privința altor instrumente în materia dreptului internațional privat care implică o cooperare între autoritățile centrale naționale.

Rețeaua judiciară europeană a devenit, astfel, una dintre cele mai importante platforme de schimb de experiență cu privire la punerea în aplicare a instrumentelor comunitare în aria justiției civile.

Vezi și: Numire procuror european. Ministerul Justiției, anunț

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel