Birchall la Inițiativa celor Trei Mări: "Sunt încrezătoare că..."

Ana Birchall
Ana Birchall

Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a participat, la prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care se desfășoară la București.

Cu această ocazie, demnitarul român a susținut o alocuțiune, în calitate de vorbitor principal, în cadrul panelului de dezbateri dedicat potențialului de cooperare cu statele vecine regiunii definite de statele membre ale I3M.

Este un subiect deosebit de important și de actual în contextul geopolitic vibrant și complex pe care îl traversăm. Mă refer aici nu numai la provocările cu care se confruntă regiunile Balcanilor de Vest sau Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, dar și la imensul potențial de cooperare care există cu statele din aceste zone, atât în contextul I3M, dar și în perspectiva integrării europene și euro-atlantice”, a subliniat vicepremierul Ana Birchall.

Beneficii în infrstructură, energie și digital

Totodată, Ana Birchall a evidenţiat faptul că implicarea activă şi sprijinul constant al României pentru Iniţiativa celor Trei Mări au la bază „convingerea noastră fermă că acest format de cooperare are potenţialul de a aduce creştere economică regiunii I3M şi ţărilor învecinate, printr-o interconectivitate sporită nu numai în domeniile infrastructurii, energiei şi digital, dar şi între comunităţile de afaceri.

Vicepremierul român a apreciat că într-un context geopolitic regional complicat, Inițiativa celor 3 Mări poate deveni un reper al stabilității, securității și dezvoltării economice. ”Sunt încrezătoare că Inițiativa Trei Mări poate aduce beneficii economice substanțiale vecinilor noștri. Cooperarea mai strânsă în proiectele concrete de interconectivitate dintre țările noastre va servi drept dovadă că, spre deosebire de alte opțiuni, perspectiva comună europeană și euro-atlantică este singura care poate asigura prosperitatea și creșterea durabilă, în acord cu așteptările cetățenilor noștri”, a accentuat Ana Birchall.

I3M, summitul Europei centrale și de est

Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Initiative) este un forum de cooperare regională a țărilor din Europa Centrală și de Est, care sunt membre ale Uniunii Europene. Inițiativa a fost lansată de Croația și Polonia. Concepută inițial ca o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, Inițiativa (I3M) reunește cele 12 state membre ale UE aflate dispuse pe o axă nord-sud de la Marea Baltică la Marea Adriatică și Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel