Biolog marin, despre cazul româncei ucise de rechin în Egipt: "Practic, atrag deliberat rechinii". Gestul interzis

Biolog marin, despre cazul româncei ucise de rechin în Egipt: "Practic, atrag deliberat rechinii". Gestul interzis / Foto: Unsplash, de Marcelo Cidrack
Biolog marin, despre cazul româncei ucise de rechin în Egipt: "Practic, atrag deliberat rechinii". Gestul interzis / Foto: Unsplash, de Marcelo Cidrack

Vezi în articol ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului.

 

Trupul româncei omorâtă de rechini în Marea Roșie va fi adus în țară vineri, potrivit unor surse din Ministerul Afacerilor Externe. Familia din țară a fost contactată telefonic de consulul României din Egipt, transmite Realitatea Plus. 

Reamintim că femeia de 44 de ani care și-a pierdut viața la Hurghada, după ce a fost atacată de un rechin, este o femeie din Suceava, care lucra la Administrația Județeană a Finanțelor Publice. Roxana era în vacanță. Ea își cumpărase două sejururi, pentru a petrece o perioadă mai lungă în această țară, dar a sfârșit în mod tragic. A fost ucisă de rechin la doar 600 de metri de locul în care o femeie din Austria a avut aceeași soartă.

Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise de rechin în Egipt


Biologii marini spun că oamenii au schimbat fără să vrea dieta şi comportamentul rechinilor din Marea Roşie, care tradiţional mâncau macrou şi nu urcau la mai puţin de 30 de metri adâncime.

"În primul rând, vorbim de pescuitul excesiv. Milioane şi milioane de egipteni depind de macroul din Marea Roşie, care este şi hrana preferată a rechinilor. Aceştia rămân astfel fără mâncare şi trebuie să se orienteze spre altceva. Apoi, pentru turişti se organizează un fel de excursii pentru a face scufundări în zonele cu rechini. Nu o să credeţi, dar sunt mulţi amatori de selfie-uri cu rechinii albi. Acum, deşi este interzis, se utilizează atractanţi, diverse materiale îmbibate în sânge sau bucăţi de peşte. Practic, atrag deliberat rechinii. Repet, această procedură este interzisă, dar există destui turişti dispuşi să plătească atât cât trebuie pentru a "beneficia" de astfel de aventuri.", a declarant pentru Adevărul biologul marin Adrian Bîlbă. 

"Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii"


Biologul mai spune că sunt în mare pericol și cei care obişnuiesc să facă snorkeling.

"Cei care practică astfel de scufundări nu se pot proteja cu costume de neopren pentru că acestea dau flotabilitate şi practic nu mai pot ajunge sub apă. Şi cum snorkelingul se face în zonele cu recif de corali, scufundătorii se pot răni, e adevărat uşor, în coralii care sunt extrem de tăioşi. Există turişti care nici măcar nu îşi dau seama pe loc că s-au rănit, dar acele câteva picături de sânge care se duc în apă sunt suficiente ca să atragă rechinii. În plus, mai vorbim de o problemă. Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii.", atrage atenţia specialistul.   

Nu trebuie ignorat faptul că recent în Marea Roşie s-a scufundat o navă care avea la bord 18.000 de oi. Toate aceste animale s-au transformat în hrană pentru rechini, care, pe fondul lipsei de macrou, s-au adaptat la carnea de mamifere.

"De aici şi până la atacuri nu mai este decât un pas. Totuşi, trebuie spus că, în principiu, atacurile rechinilor asupra omului sunt foarte rare. Se întâmplă la doi-trei ani, dar în total sunt rare. Adică mult mai dese sunt atacurile urşilor, de exemplu.", mai spune biologul marin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel