Bilanț jandarmerie. Ionuț Sindile, evaluare a intervenției de pe 10 august

Jandarmeria
Jandarmeria

Intervenţia Jandarmeriei la protestul din 10 august 2018 a respectat legea în vigoare, precum şi prevederile internaţionale referitoare la adunările publice, a declarat, luni, inspectorul general al Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, la bilanţul instituţiei. 

'Vă asigur că Jandarmeria Română a acţionat legal şi conform procedurilor de intervenţie aplicabile la nivel european. (...) Deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii. Şi aş dori să nu amestec exprimarea paşnică, de bună credinţă, cu manifestările de natură a afecta ordinea publică, proprietatea publică şi privată, precum şi drepturile celorlalţi cetăţeni', a spus Ionuţ Sindile. El a dat ca exemplu privind modul de acţiune, când este vorba de violenţe, abordarea legală de 'notorietate' a forţelor de ordine în Belgia, Franţa, Spania sau Germania.

Diferența a făcut-o mediatizarea

Sindile a caracterizat anul 2018 ca unul 'intens' în domeniul asigurării şi restabilirii ordinii publice, în special pentru că numărul adunărilor publice declarate şi, mai ales, nedeclarate a crescut, ele devenind 'aproape o obişnuinţă în toate oraşele', cu implicaţii directe asupra dimensionării dispozitivelor. 'Punctul de referinţă pentru anul 2018 va fi, cu siguranţă, 10 august, când am fost nevoiţi să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. Intervenţia nu a depăşit specificul misiunilor similare din ultimii ani, şi vă pot da exemplu intervenţia din anul 2017, din februarie. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în acelaşi loc, cu acelaşi subiect al protestului, aceiaşi jandarmi, acelaşi mod de acţiune. Rezultatul, însă, diferit ca interpretare. Diferenţa a fost dată de acoperirea mediatică, emoţia produsă anul trecut, care a dus la o criză semnificativă de imagine a Jandarmeriei Române, reală sau indusă, vom vedea', a precizat Sindile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel