Bihor: Moaşte ale episcopilor martiri Hossu, Bălan şi Aftenie, aduse la catedrala greco-catolică din Oradea

O liturghie arhierească de mulţumire pentru beatificarea episcopilor martiri pe 2 iunie de către de Papa Francisc la Blaj va avea loc duminică, 8 septembrie, în Catedrala "Sfântul Nicolae" din Oradea, lăcaş ce va primi cu această ocazie şi moaşte ale trei dintre episcopii beatificaţi - Iuliu Hossu, Ioan Bălan şi Vasile Aftenie.

"Am primit, prin grija Preasfinţitului nostru episcop Virgil Bercea, moaşte din trupurile lui Hossu, Bălan şi Aftenie, probabil că vom avea şi de la monseniorul Vladimir Ghika, şi care vor rămâne, în continuare, în catedrală, cărora credincioşii vor putea să le ceară cu încredere mijlocirea", a declarat luni, pentru AGERPRES, Olimpiu Todorean, preşedintele Caritas Eparhial Oradea, cel care s-a ocupat de acest eveniment.

Sfânta liturghie solemnă de mulţumire va fi condusă de nunţiul apostolic în România, Miguel Maury Buendia şi oficiată împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel romano-catolic László Bocskei.

Programul va începe la ora 9.45 cu o procesiune în care vor fi purtate spre altar moaştele Fericiţilor episcopi martiri beatificaţi de Papa Francisc pe 2 iunie a.c., la Blaj.

După celebrarea sfintei liturghii, ce va începe la ora 10,00 va urma, în jurul orei 11,30, rugăciunea către Fericiţii episcopi martiri.

Evenimentul va prilejui, de asemenea, şi aniversarea celor 25 de ani de la consacrarea ca episcop a Preasfinţitului Virgil Bercea, episcop eparhial şi celebrarea a 25 de ani de la hirotonirea în preoţie a 20 de preoţi din Eparhia de Oradea.

Papa Francisc i-a beatificat, pe 2 iunie, pe cei şapte episcopi greco-catolici martiri, în cadrul Sfintei Liturghii care a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj în prezenţa a o sută de mii de credincioşi.

Procedura de recunoaştere a martiriului celor şapte episcopi s-a derulat pe durata unui sfert de secol. Patru dintre episcopi au murit în închisorile din Sighet şi Gherla, Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, respectiv Alexandru Rusu. Mormintele acestora au rămas necunoscute, neputând a fi identificate, nici până azi, osemintele lor. Supravieţuitori ai Sighetului, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu au fost îngropaţi, sub supravegherea Securităţii, în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Potrivit tradiţiei în astfel de ceremonii, şi Papei Francisc i s-a oferit un relicvar cu moaşte, respectiv obiecte care au aparţinut celor şapte episcopi greco-catolici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel