Biden va da undă verde livrării de avioane F16 Ucrainei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Joe Biden, preşedintele SUA, le-a transmis liderilor din G7 că va da undă verde livrării de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv modelele F16. 

Preşedintele american, Joe Biden, le-a semnalat vineri liderilor din G-7 că va da undă verde livrării de către occidentali de avioane de luptă Ucrainei, inclusiv F-16 americane, a indicat vineri un înalt responsabil al Casei Albe, transmit AFP şi Reuters.

Preşedintele american, aflat la summitul G-7 de la Hiroshima, în Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine "o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16", a afirmat sursa.

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în faţa Rusiei, se confruntă cu o presiune crescândă de a autoriza trimiterea de avioane de vânătoare americane F-16 Ucrainei, nu de către SUA, ci de alte ţări care dispun de astfel de avioane, notează AFP.

"Pe perioada antrenamentului, lunile următoare, coaliţia noastră de state participante la acest efort va decide când să furnizeze avioanele, câte şi cine", a menţionat responsabilul.

Formularea sa - "când" şi nu "dacă" - este semnalul cel mai favorabil din partea Statelor Unite, până acum, în privinţa livrării acestor avioane, insistent cerute de Kiev, mai notează AFP, conform Agerpres.

Londra vrea o coaliţie internaţională pentru livrarea de avioane de luptă în Ucraina 

Londra doreşte să construiască o "coaliţie internaţională" pentru a ajuta Ucraina să obţină avioane de luptă F-16, a declarat marţi Downing Street, la încheierea unei întrevederi între premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său olandez Mark Rutte, relatează AFP.

Cu prilejul unui summit al Consiliului Europei care are loc în Islanda, cei doi lideri "au convenit că vor lucra împreună pentru a construi o coaliţie internaţională care să ofere Ucrainei capacităţi aeriene de luptă (...), de la antrenament până la livrarea de avioane F16", a indicat Downing Street într-un comunicat.

Summit-ul, al patrulea pentru organizaţia paneuropeana în istoria sa de aproape 75 de ani, îşi propune să crească mijloacele de a face Rusia responsabilă penal pentru distrugerile şi crimele cauzate de invazia sa în Ucraina.

Rishi Sunak "şi-a reiterat convingerea ca locul legitim al Ucrainei este în cadrul NATO", a subliniat Downing Street. "Liderii sunt de acord asupra importanţei faptului ca aliaţii să ofere asistenţă de securitate pe termen lung Ucrainei", notează sursa citată.

Premierul britanic l-a primit luni la Londra pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi s-a angajat să livreze în curând Ucrainei rachete antiaeriene şi drone de atac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel