SUA înarmează Australia cu submarine cu propulsie nucleară

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Aranjamentul face parte dintr-un efort mai larg de a contracara dezvoltarea militară a Chinei și revendicările teritoriale asertive în Asia.

Președintele Biden intenționează să anunțe astăzi un acord de referință cu liderii Marii Britanii și Australiei pentru a dezvolta flote de submarine de atac cu propulsie nucleară pe care cele trei națiuni le vor folosi pentru a-și consolida forțele navale în regiunea Asia-Pacific, pe măsură ce China își întărește propria marină, informează NY Times.

Acordul militar, centrat pe faptul că Australia cumpără mai întâi submarinele de atac din Statele Unite și apoi din Marea Britanie, marchează prima dată după 65 de când Statele Unite împărtășesc tehnologia nucleară pentru astfel de nave.

Mișcarea este un semn al gradului în care Joe Biden și consilierii săi investesc în planificarea militară strategică cu aliați și parteneri pentru a contracara capacitățile tot mai mari ale Chinei și pentru a se pregăti pentru o potențială criză armată asupra Taiwanului, insula democratică cu independență de facto, despre care liderii chinezi susțin că este teritoriul lor.

Planul presupune ca cele trei națiuni să își extindă – sau, în cazul Australiei, pornind de la zero – capacitatea lor de producție industrială pentru submarine cu propulsie nucleară și să-și partajeze tehnologia și instruirea între ele, un proces care va prezenta multe provocări operaționale. De asemenea, planul include ferm Marea Britanie în strategiile militare americane și australiene în regiunea Asia-Pacific - și este probabil să pună Londra în dezavantaje mai mari cu Beijingul în următorii ani.

Înarmarea Australiei cu submarine cu propulsie nucleară face parte dintr-o extindere de către administrația Biden a prezenței armatei americane în Pacific.

În ultimele luni, președinte SUA, Joe Biden și consilierii săi au anunțat că vor ajuta Japonia să-și construiască armata după decenii de atitudine pacifistă și că vor desfășura trupe și echipamente americane în mai multe baze militare non-americane din Filipine.

Până la noul acord, Statele Unite au împărtășit tehnologia pentru submarinele cu propulsie nucleară doar cu Marea Britanie, ca parte a unui acord de apărare semnat în 1958. Oficialii de la Washington spun că este una dintre ”bijuteriile coroanei” ale armatei americane și ale industriei americană de apărare.

Oficialii spun că Australia ar avea o comandă suverană completă asupra submarinelor pe care le cumpără. Comandanții australieni vor cere probabil ca unii membri americani și britanici să lucreze pe nave pentru a ajuta la procesul de învățare, spun oficialii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel