Biden spune că vrea să-l sune din nou pe Macron să-l felicite, după ce, duminică, i-au răspuns cei din echipa președintelui francez

Președintele SUA, Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden

Președintele american Joe Biden anunță că îl va suna din nou pe Macron să-l felicite, după ce duminică i-au răspuns cei din staff-ul acestuia.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat luni că urmează să discute la telefon cu omologul său franmcez Emmanuel Macron, reales duminică în al doilea mandat împotriva candidatei extremei drepte Marine Le Pen, relatează AFP.

”Am încercat să-l contactez ieri (duminică) seara. Mi-a răspuns echipa sa. El se afla la Turnul Eiffel. Voi discuta cu el azi (luni)”, a declarat Joe Biden.

”Mă bucur (de rezultatul) alegerilor din Franţa”, a adăugat el în faţa presei, la sosirea la Washington, după ce a petrecut weekendul în fieful său, în Delaware.

”Abia aştept să ne continuăm cooperarea strânsă, mai ales să susţinem Ucraina, să apărăm democraţia şi să luptăm împotriva modificărilor climatice”, a scris duminică, pe Twitter, Joe Biden, apreciind că Franţa este un ”partener-cheie în înfruntarea provocărilor mondiale”.  

Scretarul de Stat american Antony Blinken l-a felicitat, duminică, pe Emmanuel Macron, subliniindu-şi voinţa de a ”consolida” o ”alianţă şi o prietenie lungă şi ptrernică”. 

Realegerea preşedintelui francez în exerciţiu, în al doilea mandat de cinci ani, împotriva extremi drepte - care a obţinut un scor istoric - a fost salutată în întreaga lume, inclusiv de către preşedintele rus Vladimir Putin, scrie Adevărul.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Emmanuel Macron. Ce mesaj îi transmite liderul de la Kremlin. "Îți doresc din suflet..."

Președintele Vladimir Putin i-a trimis o telegramă de felicitare lui Emmanuel Macron, care a fost reales președinte al Franței, scrie Interfax.

„Îți doresc din suflet succes în activitățile tale de stat, precum și sănătate și bunăstare.”, a citat serviciul de presă de la Kremlin din telegrama trimisă de Putin.

Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite Agerpres, citând dpa.

Contracandidata sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, a obţinut 41,45% din voturi.

În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, alegătorii francezi au avut de ales între Emmanuel Macron, politician pro-european şi liberal, şi Marine Le Pen, lidera formaţiunii politice de extremă dreapta Adunarea Naţională (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel