Biden salută progresele democraţilor legate de proiectele sale din Congres

Biden salută progresele democraţilor legate de proiectele sale din Congres - Foto Agerpres
Biden salută progresele democraţilor legate de proiectele sale din Congres - Foto Agerpres

Preşedintele american, Joe Biden, a salutat un pas major spre aprobarea în Congres a planurilor sale privind sănătatea şi criza climatică, considerate anterior aproape născute moarte, după ce aleşii democraţi au reuşit să se înţeleagă, notează AFP.

'Sunt actele pe care poporul american le aştepta. Acest lucru răspunde problemelor de astăzi - costurile ridicate ale asistenţei medicale şi inflaţia globală - şi (reprezintă) investiţii în securitatea noastră energetică pentru viitor', a declarat Joe Biden într-un comunicat.

Textul mai are de depăşit câteva obstacole înainte de potenţiala adoptare, dar proiectul cu mai multe sute de miliarde de dolari a obţinut un sprijin crucial din partea senatorului Joe Manchin, din aripa dreaptă a Partidului Democrat. În trecut, opoziţia acestuia a ucis în faşă proiectele ambiţioase ale lui Joe Biden din cauza majorităţii foarte reduse a democraţilor în Senat.

Partidul Democrat este de aşteptat să piardă controlul asupra Congresului în profitul republicanilor

Pentru președintele de la Casa Albă, a cărui popularitate a scăzut dramatic de la alegerea sa, armistiţiul cu Joe Manchin reprezintă un impuls înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie, în care Partidul Democrat este de aşteptat să piardă controlul asupra Congresului în profitul republicanilor.

Dacă va fi adoptat, textul de lege va prevedea investiţii de aproximativ 369 de miliarde de dolari în proiecte de energie verde şi iniţiative privind schimbările climatice, precum şi 64 de miliarde de dolari în cheltuieli pentru sănătate la nivelul statelor.

În schimb, vor fi strânse fonduri de 739 de miliarde de dolari, din care o mare parte ar proveni dintr-o cotă de impozitare întreprinderilor de 15%. Aproximativ 300 de miliarde de dolari strânşi suplimentar prin proiectul de lege ar merge pentru achitarea deficitului federal.

Vestea bună pentru preşedintele democrat intervine într-un moment în care Congresul se apropie de adoptarea unei alte priorităţi: un fond de 52 de miliarde de dolari pentru a încuraja producţia în Statele Unite de semiconductori, la baza tuturor electronicelor moderne.

Finanţarea pentru energie verde

Finanţarea pentru energie verde 'va crea mii de noi locuri de muncă şi va reduce costurile energiei în viitor', a subliniat Joe Biden. 'Vom plăti pentru toate acestea, cerând marilor companii să achite partea lor de taxe, fără majorări de taxe pentru familiile care câştigă mai puţin de 400.000 de dolari pe an', a adăugat el.

Preşedintele i-a mulţumit, de asemenea, lui Joe Manchin, un partener adesea volatil în Senat, pentru 'efortul său incredibil'. 'Dacă va fi adoptată, această legislaţie va fi istorică şi îndemn Senatul să avanseze asupra acestui text cât mai curând posibil, iar Camera Reprezentanţilor să îi urmeze', a mai afirmat Joe Biden, scrie Agerpres.

Citește și - Joe Biden crede că SUA nu vor intra în recesiune

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că ţara sa nu va cunoaşte recesiunea, deşi cifrele de creştere care vor fi publicate la sfârşitul acestei săptămâni ar putea arăta că economia s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, relatează AFP.

"Cred că nu vom avea recesiune", a declarat el jurnaliştilor.

Citând cifrele puternice de ocupare a forţei de muncă, preşedintele a spus că speră într-o aterizare uşoară, în care ţara "va trece de la această creştere rapidă la o creştere stabilă".

De asemenea, secretara Trezoreriei, Janet Yellen, şi-a exprimat optimismul că Statele Unite vor reuşi să evite o recesiune în următoarele luni, datorită stării de sănătate a pieţei muncii şi a consumului.

O încetinire economică pare inevitabilă, dar o recesiune "pur şi simplu nu este compatibilă cu tipul de piaţă a muncii pe care o vedem", a spus ea pe 19 iulie.

Creşterea Produsului Intern Brut (PIB) american în al doilea trimestru va fi publicată pe 28 iulie. O recesiune este definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel