Biden salută începerea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, spunând că agresiunea rusă face ca o Europă integrată să fie 'mai importantă ca oricând', relatează Reuters.

'Pentru această viziune, este esenţial ca (regiunea) Balcanii de Vest să fie democrată, sigură şi prosperă', a precizat Biden într-un comunicat de presă. Uniunea Europeană a deschis marţi negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un moment istoric

Este un moment istoric. Este ceea ce au aşteptat atât de mult timp cetăţenii dumneavoastră şi ceea ce ei merită. Aţi menţinut încrederea în procesul de aderare. Aţi dat dovadă de răbdare strategică, din plin', a subliniat şefa executivului comunitar adresându-se premierilor albanez şi nord-macedonean, Edi Rama şi Dimitar Kovacevski.

Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil, a spus la rândul său premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni seară acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole.

Citește și - Acord în cadrul UE pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord (premierul ceh)

Cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole, relatează AFP. 

Cei 27 'tocmai şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord', a postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

'Am atins o nouă etapă foarte importantă în apropierea Balcanilor de Vest de UE', a adăugat el, după o reuniune pe această temă la Bruxelles, scrie Agerpres.

Citește și - Bulgaria a semnat un protocol cu Macedonia de Nord pentru a permite aderarea acesteia la UE

Bulgaria a semnat duminică la Sofia un protocol cu Macedonia de Nord, ultimul pas înaintea unei reuniuni interguvernamentale care va deschide negocierile de aderare a acestei ţări şi a Albaniei la Uniunea Europeană, transmite AFP. 

'Protocolul conţine măsuri ambiţioase pentru rezolvarea problemelor bilaterale deschise', a declarat şefa diplomaţiei bulgare, Teodora Ghenciovska.

Ea a precizat că Macedonia de Nord trebuie în primul rând să îşi modifice Constituţia prin adăugarea bulgarilor pe lista minorităţilor etnice recunoscute. În caz contrar, a precizat ea, nu se vor putea deschide toate capitolele de negociere în vederea aderării.

Reforma constituţională poate dura 'luni sau ani'

Reforma constituţională este un proces care poate dura 'luni sau ani', a adăugat Ghenciovska.

Comitetul reprezentanţilor permanenţi ai celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (COREPER) va examina începând de luni pachetul propus, care va fi înaintat apoi unei comisii interguvernamentale convocate de preşedinţia UE, asigurată în acest semestru de Cehia. 

Ministrul de externe ceh Jan Lipavsky a comunicat pe Twitter că respectiva comisie va fi organizată 'imediat ce va fi posibil'. Omologul său macedonean, Bujar Osmani, a declarat după semnarea protocolului de la Sofia că este vorba de 'o şansă istorică pentru noi ca Macedonia de Nord să înceapă negocierile cu UE, după 17 ani cu statutul de candidat'.

Candidatura Macedoniei de Nord a fost blocată din 2005

Candidatura Macedoniei de Nord a fost blocată din 2005, mai întâi de către Grecia, care a făcut uz de dreptul de veto până în 2018. Grecii au solicitat ca Fosta Republică Iugoslavă Macedonia să fie redenumită astfel încât să se evite confuziile cu provincia istorică greacă Macedonia.

Apoi, din 2020, bulgarii au oprit la rândul lor procesul de aderare, din cauza unor diferende istorice şi culturale cu macedonenii. Poziţia Bulgariei a împiedicat şi începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania, a cărei candidatură este legată de cea a Macedoniei de Nord. Ghenciovska a arătat că, spre deosebire de guvernul macedonean, cel albanez va putea începe negocierile cu Bruxellesul imediat după conferinţa interguvernamentală. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel