Urmărește emisiunea live


Biden l-a felicitat pe Netanyahu. Ce l-a asigurat președintele american

Biden l-a felicitat pe Netanyahu. Ce l-a asigurat președintele american
Biden l-a felicitat pe Netanyahu. Ce l-a asigurat președintele american

Preşedintele Joe Biden l-a sunat luni pe Benjamin Netanyahu pentru 'a-l felicita pentru victoria partidului său' Likud în urma unor alegeri 'libere şi corecte' desfăşurate în Israel, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, potrivit AFP.

În cadrul acestei convorbiri telefonice, preşedintele american a 'subliniat sprijinul său neclintit pentru securitatea Israelului', a adăugat ea în cursul unei conferinţe de presă, indicând că administraţia SUA 'urmăreşte îndeaproape procesul de formare a guvernului' în Israel. Anterior, Netanyahu anunţase într-un mesaj pe Twiiter că primise felicitări din partea preşedintelui american, în care a spus că alianţa dintre SUA şi Israel este mai puternică decât oricând, relatează Reuters.

Netanyahu a declarat că i-ar fi spus lui Biden că ei pot de acum 'să încheie mai multe acorduri de pace şi să facă faţă ameninţării agresiunii iraniene'.

În timpul mandatului precedent de premier al lui Netanyahu, Israelul îşi normalizase relaţiile cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein, sub egida SUA.

Recentele alegeri legislative din Israel, cinci în mai puţin de patru ani, au confirmat revenirea lui Benjamin Netanyahu...

Recentele alegeri legislative din Israel, cinci în mai puţin de patru ani, au confirmat revenirea lui Benjamin Netanyahu, susţinut în prezent de mai multe mici partide ultranaţionaliste şi religioase.

Din blocul care l-a readus la putere pe Netanyahu face parte şi parlamentarul Itamar Ben-Gvir, un colonist din Cisiordania şi fost membru al Kach, grup militant evreiesc aflat pe listele de supraveghere teroriste israeliene şi americane, notează Reuters.

Miercurea trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a subliniat 'valorile împărtăşite' de cele două ţări, în timp ce Washingtonul este în aşteptarea formării noii coaliţii guvernamentale israeliene. 

 

Citește și - Ce mesaj i-a scris Macron lui Netanyahu după victoria în alegerile legislative din Israel

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a sunat duminică pe fostul premier israelian Benjamin Netanyahu ca 'să-l felicite pentru victoria la alegerile' legislative, unde a câştigat majoritatea mandatelor parlamentare împreună cu aliaţii săi de dreapta, relatează AFP.

'Tocmai l-am sunat pe Benjamin Netanyahu ca să-l felicit pentru victoria în alegeri. Împărtăşim aceeaşi dorinţă de a întări legăturile deja atât de puternice între Israel şi Franţa', a scris Macron pe Twitter.

Benjamin Netanyahu şi aliaţii săi de dreapta au câştigat majoritatea mandatelor în parlament la alegerile legislative de la 1 noiembrie, conform rezultatelor anunţate joi de comisia electorală israeliană.

Cu 32 de mandate pentru partidul Likud al lui Netanyahu, 18 pentru partidele ultraortodoxe şi 14 pentru o alianţă de extremă-dreapta, blocul de dreapta a obţinut 64 de locuri.

De partea cealaltă, blocul prim-ministrului în exerciţiu Yair Lapid, de centru, a obţinut 51 de mandate. Netanyahu a iniţiat negocieri cu aliaţii săi în vederea formării unui guvern care ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului, ceea ce stârneşte îngrijorări la nivel internaţional şi naţional.

Anunţul de joi cu rezultatele alegerilor legislative, al cincilea scrutin în trei ani şi jumătate, a survenit în contextul reluării violenţelor israeliano-palestiniene. Vezi articolul aici!!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel