Biden face plângere unui stat american pentru o lege electorală 'discriminatorie'

Biden face plângere unui stat american pentru o lege electorală 'discriminatorie'
Biden face plângere unui stat american pentru o lege electorală 'discriminatorie'

Administraţia preşedintelui democrat Joe Biden a anunţat vineri că depune plângere împotriva statului Georgia, controlat de republicani, acuzându-l că şi-a reformat legea electorală cu scopul de a restrânge accesul afro-americanilor la vot, relatează AFP. 

'Plângerea noastră susţine că schimbările recente operate în legile electorale din Georgia au fost adoptate cu scopul de a nega sau de a reduce dreptul la vot al locuitorilor de culoare', în acest stat sudic, a declarat ministrul justiţiei, Merrick Garland, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că serviciile sale 'examinează toate legile adoptate' recent şi cele în discuţie. 'Nu vom ezita să acţionăm' dacă şi alte încălcări vor fi constate, a spus el. De la începutul anului, cel puţin 14 reforme electorale au fost adoptate în state conduse de republicani.

Preşedintele Joe Biden a condamnat aceste atacuri 'absolut fără precedent' împotriva dreptului la vot al minorităţilor. Republicanii asigură că textele lor vizează lupta împotriva fraudei electorale, făcându-se ecou al declaraţiilor fostului preşedinte Donald Trump, care susţine - împotriva oricărei evidenţe - că alegerile prezidenţiale din 2020 i-au fost 'furate'.

În Georgia, guvernatorul Brian Kemp a semnat în martie o lege care, între altele, reduce perioada de vot prin corespondenţă, o procedură preferată de către afro-americani, şi interzice distribuirea apei şi hranei în faţa birourilor de votare, în timp ce şirurile cetăţenilor care aşteaptă să voteze sunt mai lungi în cartierele locuite de afro-americani.

'Mai multe dintre aceste dispoziţii au fost adoptate în scop discriminatoriu şi cu încălcarea legii federale asupra dreptului la vot', adoptată în 1965 după marea mobilizare pentru drepturile civice, a apreciat Kristen Clarke, responsabil de acest domeniu în Ministerul Justiţiei.

Statul Georgia, având un îndelungat trecut segregaţionist, dispune de o importantă populaţie afro-americană care s-a mobilizat în favoarea lui Joe Biden în cursul alegerilor prezidenţiale, înclinând balanţa electorală spre tabăra democrată. Donald Trump i-a acuzat din nou vineri pe responsabilii electorali ai statului că ar fi organizat un scrutin 'trucat şi corupt' şi a reproşat guvernului democrat că 'instrumentalizează Ministerul Justiţiei'.

'Joe Biden se serveşte de Ministerul Justiţiei pentru a ataca integritatea alegerilor', a afirmat de asemenea şefa Comitetului Naţional al Partidului Republican, Ronna McDaniel, promiţând să intervină în bătălie 'prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa', conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel