Biden a trimis Senatului protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele american Joe Biden a trimis luni Senatului spre semnare protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, făcând astfel un pas decisiv în direcţia ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, transmite EFE. 

Vor fi contributori neţi la alianţă, atât din punct de vedere al capacităţilor, cât şi al resurselor, şi împărtăşesc împreună cu Statele Unite valori de importanţă critică. Aderarea va ajuta la promovarea priorităţilor Statelor Unite în cadrul NATO, a apreciat preşedintele SUA în scrisoarea pe care a adresat-o Senatului.

A început procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO

Liderii NATO au decis la summitul lor de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, să înceapă procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la alianţă. Cele două ţări, care au statut de observatori, vor deveni membre cu drepturi depline după ce parlamentele tuturor celor 30 de state ale alianţei vor ratifica protocoalele de aderare. Procesul de ratificare variază de la ţară la ţară.

În cazul SUA, este nevoie de aprobarea a două treimi din membrii Senatului. Cer Senatului să continue să lucreze cu administraţia mea pentru o Europă puternică şi liberă, dându-şi consimţământul şi ratificând protocoalele. Dată fiind actuala conjunctură globală, invităm toţi aliaţii să realizeze rapid procesele de ratificare, a insistat Biden.

Suedia şi Finlanda, îngrijorate de invazia rusă din Ucraina, au depus la 18 mai cereri de aderare la alianţă, la sediul organizaţiei, din Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a ambasadorilor celor două state cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, notează Agerpres.

Citește și - De la negocierile NATO la un festival rock. Sanna Marin a făcut senzație în weekend

Premierul finlandez Sanna Marin a apărut la festivalul Ruisrock din orașul Turku. Pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu Marin într-o jachetă de piele neagră și bocanci.

”Distracția a început azi”, a scris Marin sub o fotografie publicată sâmbătă pe Instagram alături de soțul ei Markus Räikkönen, scrie Poland Postsen. 

Festivalul Ruisrock, care a fost vizitat de prim-ministrul finlandez, are loc în perioada 8-10 iulie în parcul Ruissalo din orașul Turku. Este unul dintre cele mai importante și mai vechi evenimente culturale din Finlanda. Prima ediție a avut loc în 1970. Pe parcursul a trei zile, la Turku au cântat artiști străini și finlandezi, printre care Major Lazer, Martin Garrix, Megan Thee Stallion, Playboi Carti, Clairo și Girl in Red.

Fotografiile festivalului au apărut pe pagina oficială a festivalului. În una dintre acestea, Marin poartă o geacă de piele neagră, pantaloni scurți din denim și bocanci negri. Marin are o figură destinsă, zâmbitoare, imaginea fiind una dinamică, aceasta fiind surprinsă în timp ce merge. Vezi pozele și articolul aici!

În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii impulsionate de invazia rusă în Ucraina, dar se confruntă cu obiecţii din partea Turciei faţă de un proces de aderare aşteptat iniţial să se desfăşoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuţii cu şeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog. 'Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuţii cu Turcia şi cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista şi să corectăm neînţelegerile', a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, a explicat ea. 'Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda', a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.

Omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson a spus la rândul său că Suedia nu doreşte baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării. Magdalena Andersson şi preşedintele finalndez Sauli Niinisto sunt aşteptaţi joi la Casa Albă pentru o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden. Citește mai multe AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel