Biden a semnat legea care reglementează armele de foc în SUA

Fotografie de la Specna Arms, Pexels
Fotografie de la Specna Arms, Pexels

Joe Biden a semnat sâmbătă cea mai drastică lege privind armele de foc din ultimele decenii, un compromis bipartizan care părea de neimaginat până la o serie recentă de atacuri în masă. "Vor fi salvate vieți", a spus președintele american.

Legislația va înăspri verificările de fond pentru cei mai tineri cumpărători de arme, va ține armele de foc departe de un număr mai mare de infractori și va ajuta statele să pună în aplicare legi care să faciliteze confiscarea armelor de la persoanele considerate periculoase.

Cea mai mare parte din costul său de 13 miliarde de dolari va contribui la consolidarea programelor de sănătate mintală și va ajuta școlile, care au fost vizate în Newtown, Connecticut, și Parkland, Florida, și în alte locuri în cazul unor împușcături în masă, conform The Guardian.

Compromisul elaborat de un grup bipartizan de senatori "nu face tot ceea ce îmi doresc", dar "include acțiuni pe care le-am cerut de mult timp și care vor salva vieți", a spus Biden.

"Știu că mai este mult de lucru și nu voi renunța niciodată, dar aceasta este o zi monumentală", a adăugat președintele, însoțit de soția sa, Jill, profesoară, la semnare.

Lege din New York despre arme, anulată

Biden a semnat măsura la două zile după decizia Curții Supreme de Justiție care a anulat o lege din New York care restricționa dreptul oamenilor de a purta arme ascunse.

Cu toate că noua lege nu include restricții mai dure susținute de mult timp de democrați, cum ar fi interzicerea armelor de atac și verificarea antecedentelor pentru toate tranzacțiile cu arme de foc, este cea mai importantă măsură împotriva violenței cu arme de foc produsă de Congres de la promulgarea unei interdicții privind armele, expirată de mult timp, în 1993.

Un număr suficient de republicani din Congres s-au alăturat democraților în susținerea măsurilor după recentele ravagii din Buffalo, New York și Uvalde, Texas. A fost nevoie de săptămâni de discuții cu ușile închise, dar senatorii au ieșit cu un compromis.

Biden a semnat proiectul de lege chiar înainte de a pleca de la Washington pentru un summit al Grupului celor șapte mari puteri economice - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia - în Germania. El va călători ulterior în Spania pentru o reuniune a NATO, scrie Mediafax.

Ce presupun noile modificări

Reformele includ verificări mai stricte ale antecedentelor pentru cumpărătorii cu vârsta mai mică de 21 de ani și 15 miliarde de dolari pentru finanțarea federală a programelor de sănătate mintală și modernizarea securității în școli.

De asemenea, se solicită finanțare pentru a încuraja statele să implementeze legi de tip "steag roșu" pentru a retrage armele de foc de la persoanele considerate o amenințare.

Și închide așa-numita "portiță a iubitului", prin blocarea vânzărilor de arme de foc către cei condamnați pentru abuzuri asupra partenerilor necăsătoriți.

Sprijin şi din partea democraţilor, şi din partea republicanilor

Proiectul de lege este semnificativ și pentru că este pentru prima dată în ultimele decenii când reformele propuse au primit acest nivel de sprijin atât din partea democraților, cât și a republicanilor. Din punct de vedere istoric, eforturile de consolidare a legislației americane privind armele de foc au fost blocate de Partidul Republican.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel